• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Testirali smo najtanji smartfon na svijetu!

Ovaj azijski smartfon se još u prvoj polovini 2013. okitio lentom najboljeg smartfona u sezoni.

 Testirali smo najtanji smartfon na svijetu! Izvor: MONDO

Ni mi nismo ostali imuni na šarm i dizajn novog Huaweija.

Huawei Ascend P6 zvanično je evropski najtanji pametni telefon, iako u Kini, navodno, postoje i tanji telefoni. Kako oni nisu stigli do ovog kontinenta Ascend P6 ostaje najmršaviji uređaj svoje klase.

Sada, kada smo to riješili možemo da pređemo na sličnosti sa iPhonom. Da, sličan je, ali samo dok ga zaista ne uporedite sa Apple uređajima. Tada ćete uočiti i sve rezlike. Ascend P6 je, možda, podijelio istu dizajnersku misao sa iPhonom, ali je, zapravo, drugačiji, tanji i kvalitetniji. Da, njegove ivice se neće izguliti, aluminijum na poleđini i bokovima daleko teže se grebe, a i displej je otporniji na ogrebotine i oštećenja.

Dizajnu je, dakle posvećeno dosta pažnje. Metalno kućište je glatko i tvrdo. U pakovanju sa telefonom je stigla i gumirana maska s kojim se znatno lakše povećava sigurnost držanja u ruci, a telefon dodatno štiti od oštećenja pri padu ili udarcu. Primijetili smo da se tokom intenzivnog korišćenja P6 izuzetno grije, pa nošenje telefona u maski povremeno i olakšava upotrebu.

Procesor sa četiri jezgra s lakoćom obrađuje 720p rezoluciju ekrana (1.280 x 720 piksela), a tome doprinosi i dosta operativne memorije, do 2 GB. Zamjerku upućujemo jedino zbog samo do 5 GB skladišnog prostora za korisnike (od osam ponuđenih), jer je za premijm klasu, kojoj Ascend P6 pripada, to malo. MicroSD popravlja stvar, baš kao i Huawei cloud prostor od 5 GB, a program Bitcasa daje Huawei telefonima dodatnih 20 GB prostora.

Huawei Ascend Mate pored modela P6 i Y300.

Jedna od većih prednosti nad bilo kojim telefonom jeste prednja kamera od 5 MPx. To osigurava najbolje moguće iskustvo za video-razgovore, a autoportreti mogu biti mnogo kvalitetniji. Ne postoji taster za okidanje, već se to čini preko tastera za regulaciju jačine zvuka, čime je onemogućeno digitalno uvećavanje pri izboru kadra. Uveličavanje se vrši preko ekrana.



Funkcija namijenjena pretežno ženskoj populaciji jeste "Beauty Level", i ona uljepšava sliku snimljenu prednjom kamerom, dodajući više svjetlosti i toplih boja - što bi se reklo narodski, pegla fotke! Najpopularniji mod na fotoaparatu Android telefona je Automatic, a Huawei ima 200 različitih scena koje telefon nudi. Huawei Ascend P6 prepoznaje lica na fotografijama i nudi tagovanje. Kada vam zapamti lice, na sljedećoj fotografiji će sam spojiti poznato ime sa poznatim licem i ponuditi tagovanje. Poleđinska kamera je veoma dobra, kako u video, tako i u foto modu. Lako staje na crtu konkurentima, ali je bitnije da je kvalitet fotografija izuzetno dobar.

Korisnički interfejs Emotion UI je u P6 doživio još jedno osveženje, i sada je upotrebljiviji, moćniji i zabavniji. I dalje je glavni adut "me-widget", koji zauzima površinu od 12 ikona (4 x 3), gdje birate šta ćete staviti na početni ekran, a ponuđeni su sat, alarm, fotografije, muzuka, kontakti, vremenska prognoza...). Ispod me-widgeta je link ka Google pretrazi.

Emotion UI v1.6 je nastavio sa politikom jedne površine za sve programe i vidžete. Svi programi ređaju se u meni poput onog na iOS sistemu i nema glavnog menija, niti tastera za ulazak u njega. Ikonice i dalje možete grupisati u foldere, ali ih ne možete skrivati, jer to automatski znači i brisanje programa iz telefona.

Huawei Emotion UI 1.6 ima desetine tema, koje u potpunosti mijenjaju korisničko okruženje. Ovdje vidite osnovni.



Inače, Huawei je posebnu pažnju posvetio osnovnim funkcijama telefona, dodavanjem posebnih opcija. Na primjer, možete snimati razgovor, možete imati konferencijski poziv (razgovor sa više osoba odjednom), a tokom razgovora telefon uklanja okolnu buku i eho, ako ste slučajno u sobi koja odjekuje ili u bučnoj ulici. Što se tiče poruka, od SMS-a je moguće napraviti muzičku, filmsku i foto-poruku, ili čak upakovati cijelu prezentaciju! Zamjeramo zbog slabog T9 riječnika i često pogrešnog odabira riječi, tj. telefon sporo uči naše uobičajene fraze.

Huawei samostalno proizvodi procesor za P6, što ga svakako izdvaja od ostalih velikih igrača. Kada P6 držite u šaci, osjećate da je od kvalitetnih materijala i da je završna obrada odlična. Margina oko ekrana je jako mala, i uopšte nismo imali osjećaj da je pred nama displej od 4,7 inča, mada nam je prijala njegova veličina.



Kada podvučemo crtu, Ascend P6 pokazuje snagu Huaweija da napravi zreo proizvod, kojeg će se mnogi konkurenti pribojavati. Ima odličnu cijenu, kalitetnu izradu i izdržljivu bateriju. Ono što su mogli bolje jeste ekran, čiji je standard u klasi odavno Full HD.

Ipak, Huawei Ascend P6 za uložen novac nudi sasvim dovoljno, a prodaje se i u bijeloj, ali i pink boji. Eto divote i za korisnice smartfona ;)

Huawei Ascend P6 specifikacije
Dimenzije: 133 x 65 x 6,18 milimetara
Težina: 118 grama
Operativni sistem: Android 4.2, Jelly Bean
Procesor: Huawei K3V2, Quad-core 1.5 GHz
Memorija: RAM 2 GB, Interna oko 4,7 GB, microSD
Kamera: 8 MPx, Full HD/5 MPx, HD do 30 fps obe
Ekran: IPS+ LCD, 4.7 inča, 1.280 x 720 px, 312 ppi
Povezivanje: HSPA, Wi-Fi, BT, DLNA
Dodatno: GPS, FM radio
Baterija: 2.000 mAh, do dan i po autonomije

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS