• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dominacija Androida: Drži 81 odsto tržišta!

Istraživanje tržišta smartfona u trećem kvartalu 2013. pokazalo je da Googlov OS dominira tržištem. Od deset prodatih uređaja na Androidu radi osam!

 Dominacija Androida: Drži 81 odsto tržišta! Izvor: MONDO

Android je za godinu dana narastao za više od šest odsto, na 81.3 odsto svjetskog smartfon tržišta, dok je Apple, sa iOS-om, pao za više od dva odsto, sa 15.6 na 13.4 odsto.

Iako pravi skromne korake unaprijed Windows Phone je na čvrstom trećem mjestu. Taj OS je za godinu dana udvostručio svoj udio na tržištu, pa je sa oko dva narastao na 4.1 odsto. U Americi je Nokia, zahvaljujući svojoj Lumia seriji konačno zabilježila veliki skok i sada je na 4. mjestu na smartfon tržištu, iza Samsunga, Appla i LG-ja. Prethodne godine Nokia je bila daleko i od Top 5.

BlackBerry je nastavio dramatičan pad i sa 4.3 odsto u pretodnoj godini sada ima samo jedan odsto tržišta, a svi ostali zajedno oko 0.2 odsto.

Po istaraživanju ugledne kuće Strategy Analytics isporuka smartfona za treći kvartal 2013. dostigla je 251 milion komada, od čega je na Androidu bilo čak 205 miliona uređaja.

Velikom širenju smartfon uređaja najviše su doprineli skok popularnosti Android i (pomalo iznenađujuće) Windows Phone platformi, koja u Evropi i većem dijelu Azije, a opet zahvaljujući Nokiji, drži preko 10 odsto smartfon tržišta.

Prema istraživanju pomenute kuće Android se širi na računa Apple kompanije, kao i BlackBerryja, ali se očekuje da Apple popravi pozicije već u narednom kvartalu, nakon odličnog prijema iPhone 5C i 5S modela.

(Marko Čavić, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS