• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maya u smartfon svijetu: Ma, pametnica!

Verovatno niste čuli za Maya brend pametnih telefona. MONDO je tu da vas upozna s njim i kaže vam nešto više o njegovim telefonima.

 Maya u smartfon svijetu: Ma, pametnica! Izvor: MONDO

Na prvi pogled, a i na dosta drugih, Maya M1 v2 se nimalo ne razlikuje od modela Maya M1 koji se prvi pojavio na tržištu Srbije, prije par mjeseci.

Spolja gledano jedina promena je nova boja zadnje maske, koja je sad titanijum-siva. S obzirom da su M1 i M1 v2 identični po spoljnim dimenzijama, ako vam siva nije po volji, tu su "stare" nijense: braon, bela i crvena maska, a najavljena je i žuta. Ostale spoljašnje karakteristike su ostale nepromenjene.

Kvalitetan IPS ekran dijagonale 4.5 inča ima rezoluciju od 540 x 960 piksela. Tu su i tri standardna tastera smještena ispod ekrana, "klackalica" za regulaciju zvuka, kao i On/Off taster na vrhu ekrana. Sa zadnje strane je smještena kamera od osam megapiksela, sa mogućnošću snimanja video-materijala u HD 720p rezoluciji. Kvalitet, kako fotki, tako i filmova je dobar, pogotovo kada nije potrebno koristiti LED blic, koji pomaže samo donekle prilikom slikanja, tj. snimanja u mračnim uslovima. U meniju kamere postoji mnoštvo opcija, kao što su HDR, panorame, sferne fotke, ali i zanimljivi video-efekti. Svi oni su logično raspoređeni u redizajniranom okruženju za koje je zaslužna verzija Androida 4.2.1.

Novi Android sa originalnim korisničkim interfejsom, osim poboljšanja u kameri, donosi i neke druge novine. Nov je stand-by ekran sa redizajniranim prečicama ka tri aplikacije, a propušteni pozivi i pristigle SMS poruke su sada daleko vidljivije, jer se ne nalaze samo u vrhu ekrana. Takođe, ikonice su dobile i nov sitniji font koji je prisutan i na nekoliko drugih mjesta, čineći da ekran izgleda kao da ima veću rezoluciju od modela M1. Sve u svemu, promjene nisu revolucionarne, ali jesu značajne, posebno sa estetske strane.

Svakako najveće Mayino oružje ističe se četvorojezgarni procesor na 1.2 GHz, koji je zamijenio dvojezgarni model iz prethodnog Maya modela. Zanimljivo je da je, iako moćniji, ovaj procesor i štedljiviji, što se značajno odrazilo na autonomiju telefona, pa je tokom testiranja bilo prilično teško isprazniti bateriju u toku jednog dana. Grafički, odnosno gejmerski gledano, ovaj telefon vas neće iznevjeriti. Uz dobar CPU na raspolaganju je i vrlo dobar PowerVR SGX544 - MediaTek MTK 6589 grafički čip.

Ostale komponente su 1 GB RAM i 4 GB ROM memorije, koja se može proširiti micro SD karticama kapaciteta do 32 GB. Wi-Fi veza, Bluetooth, GPS, FM radio su tu, baš kao i dva slota za SIM kartice.

Iako ekskluzivnih opcija ili "wow" softverskih dodataka nema mnogo, jasno je da je Maya brend koji kod nas može da napravi dosta dobar uspjeh, prvenstveno zahvaljujući dobroj cijeni. Procesor, OS i autonomija su dobili pohvale, pa je ovaj model dobio našu preporuku, ukoliko vam treba pouzdan telefon, koji će vam služiti i za zabavu i za povremene poslovne obaveze.

Mane su mu to što se ekran vrlo brzo prlja (masti), od 4 GB korisniku je dostupno oko 2.7 GB korisničke memorije, a i video call kamera je mogla biti bolja. U suštini, sasvim solidan "performans" jednog slabo poznatog brenda, za koji možemo raći da ima dobru budućnost kod nas.

GSmart Maya M1 v2 specifikacije
Dimenzije: 136 x 67 x 10 mm
Težina: 147 grama
OS: Android 4.2.1
Procesor: ARM Cortex-A7, quad-core, 1.2 GHz
Memorija: RAM 1 GB, korisnička 4 GB, microSD
Kamera: 8 MPx pozadinska i prednja od 2 MPx
Ekran: IPS LCD, 4.5", 960 x 540 pix, 244 dpi
Povezivanje: HSPA, Wi-Fi, BT, FM radio
Dodaci: GPS, izmenjiva zadnja maska
Baterija: Li-ion 1.700 mAh

Ko pravi Maye?

Gigabyte! Iako vam je to ime sigurno poznato preko PC hardvera, ono je, ipak dosta manje prepoznatljivo u svijetu Androida. Kompanija nema velike ambicije kada su u pitanju telefoni visoke klase, svjesni da je to nemoguće u konkurenciji Samsunga, Sonyja, Nokije ili HTC-a. Umjesto na premijum tržišta u Gigabytu se fokusiraju na cjenovno prisupačnije modele. Riječ je o smartfonima koji neće izazvati previliko oduševljenje, ali će kupcima ponuditi vrlo dobar odnos uloženog i dobijenog.

(Marko Čavić, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS