• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nokia i Samsung sarađuju na Tizen OS-u!

Dvije kompanije nastavljaju da ojačavaju međusobnu saradnju.

 Nokia i Samsung sarađuju na Tizen OS-u! Izvor: MONDO

Nakon što su potpisali sporazum o novom licenciranju patenata u narednih pet godina Samsung, ispred Tizen OS-a i Nokia su se dogovorili da Here servis i mape budu dio tog novog operativnog sistema. Samsung je samo jedna od kompanija, koja u budućnosti računa na eksplozivan rast i razvoj Tizena, a kvalitetan GPS sevis biće jedna od tačaka na koje će se OS oslanjati za mnoge aplikacije i servise.

Prema riječima izvora iz kojeg je vijest stigla i SamMobile portala Tizen je ovim dogovorom dobio ogroman plus, jer su Here mape trenutno makar na novou Googlovih mapa, pa čak i bolje.

Tizen OS zastupa i razvija Tizen Asocijacija, koja je 1. januara 2012. nastala od LiMo Fondacije i čine je Samsung, Intel, Huawei, Fujitsu, NEC, Panasonic, KT, Sprint, SK Telecom, Orange, NTT Docomo i Vodafone, a vodi je bord direktora i zastupnika pomenutih kompanija. Tizen Asocijacija tesno sarađuje sa Linux Fondacijom, koja podržava njen open source sistem, a sam Tizen OS je zasnovan na Linux jezgru.

Veliki broj programera i inženjera, koji je radio na Nokijinom MeeGo modelu N9, koji se mnogima dopao, prešao je pod Tizen krov još sredinom 2012. godine, nakon što je Nokia odustala od daljeg razvoja MeeGo operativnog sistema.

(Marko Čavić, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS