• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je i vaša lozinka na ovom spisku?

Na jednom sajtu osvanulo više od dva miliona ukradenih lozinki i drugih podataka korisnika sajtova Facebook, Google + i Yahoo.

 Da li je i vaša lozinka na ovom spisku? Izvor: MONDO

BBC prenosi da je na jednom ruskom sajtu postavljena baza podataka sa više od dva miliona ukradenih lozinki, koju je vjerovatno sačinila nepoznata kriminalna hakerska grupa.

Među njima su lozinke i drugi podaci korisnika sajtova Facebook, Google, Yahoo i drugih, a bazu su otkrili istraživači firme za bezbjednost na Internetu "Trustwave".

Ovi podaci sakupljeni su uz pomoć "botneta", mreže mašina pod kontrolom kriminalne grupe, koja sakuplja podatke sa kompjutera korisnika uz pomoć malicioznog softvera koji je krišom instaliran.

Ovaj softver prikupljao je podatke uz pomoć bilježenja pritisnutih simbola na tastaturi, a iako nije poznato koliko su lozinke stare, stručnjaci iz firme "Trustwave" upozoravaju da čak 40 odsto ljudi koristi istu šifru za naloge na različitim sajtovima.

Kompanija "Trustwave" sumorno dodaje da je više od 15.000 puta na spisku pronašla lozinku "123456", najčešće korišćenu među onima koji ne brinu da li će im neko hakovati profil.

Ruski sajt navodi 318.121 kombinacija korisničkog imena i lozinke za Facebook, dok za Google, Yahoo, Twitter i LinkedIn nudi apsolutno sve podatke koje su korisnici unosili.

Facebook se brani i tvrdi da sigurnosni propust nije do njih, već je u pitanju "čisto hakerisanje". "Podaci su prikupljeni uz pomoć softvera koji je informacije uzimao direktno iz brauzera korisnika", navodi se u saopštenju društvene mreže. Facebook podsjeća korisnike i da aktiviraju opcije "Log in approvals" i "Log in notifications" kako bi zaštitili svoje podatke.

Svi korisnici čiji su podaci objavljeni obaviješteni su i "propušteni" kroz proces ponovnog aktiviranja naloga sa novim lozinkama.

(MONDO, Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock)

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

dajana

strasno

RECENZIJE

TIPS & TRICKS