• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google u čast Jovana Jovanovića Zmaja

Internet pretraživač Google u Srbiji slavi rođenje jednog od najvećih srpskih pjesnika i liričara, Jovana Jovanovića Zmaja.

 Google u čast Jovana Jovanovića Zmaja Izvor: MONDO

Google Doodle ovog 6. decembra posjetili su slatki pačići iz Zmajeve pjesme "Pačija škola", 180. godina nakon rođenja čuvenog pjesnika. Jovan Jovanović Zmaj rođen je u Novom Sadu, tadašnjem Austrijskom carstvu, 6. decembra 1833. godine, odnosno 24. novembra po julijanskom kalendaru.

Zmaj je bio jedan od najvećih liričara srpskog romantizma. Po zanimanju bio je ljekar, a tokom cijelog života bavio se uređivanjem i izdavanjem književnih, političkih i dječijih časopisa. Najznačajnije Zmajeve zbirke pjesama su "Đulići" (o srećnom porodičnom životu) i "Đulići uveoci" (o bolu za najmilijima).

Neke od najpoznatijih pjesama su "Pačija škola", "Kaži mi, kaži", "Tiho noći", "Materina maza", "Ala je lep...", "Mali konjanik" i druge. Uz mnoge od ovih pjesama i danas odrastaju mladi naraštaji, a neke od pjesama su nezaobilazni "sadržaj" muzičkih izdanja za djecu. Zmajeve pjesme pjevali su Dragan Laković, dječiji hor Kolibri, a nove verzije snimaju se i danas. Čuvena "žuta zbirka Zmajevih pjesama", odnosno "Riznica" i danas se može kupiti u knjižarama i prodavnicama školske opreme.

Pored lirskih pjesama, Zmaj je pisao satirične i političke pjesme, a prvi je pisac u srpskoj književnosti koji je pisao poeziju i za djecu. Sremska Kamenica je nekada nosila ime Zmajeva Kamenica, u čast ovog pjesnika.

Čika Jova Zmaj umro je baš u Sremskoj Kamenici, 14. juna 1904. godine. Detaljnije o životu i radu ovog srpskog pjesnika možete pročitati na OVDJE.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS