• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro isti punjač za sve laptop računare

Inicijativa koju je pokrenuo International Electrotechnical Commission omogućila bi korišćenje jednog istog punjača za sve laptop računare

 Uskoro isti punjač za sve laptop računare Izvor: MONDO

Ova inicijativa, sem što bi smanjila količinu elektronskog otpada, koji je sve veći problem širom svijeta, korisnicima bi mnogo olakšala rad i život, jer više ne bi morali da brinu za punjenje svog uređaja. Isto kao što je početkom 2011. urađeno sa mobilnim telefonima, kada je u februaru predstavljen prvi univerzalni punjač telefona, koji odgovara svima, očekuje nas, ako se proizvođači računara slože, i u domenu laptop uređaja.

Iako će prema najavama iz IEC-a rad na univerzalnom laptop punjaču odužiti, zbog različitih standarda proizvođača i njihovih tehničkih rješenja, Komisija će insistirati na što bržem prihvatanju tehničkih specifikacija 62700.

U Evropi se, prema podacima Evropske komisije (EK), tokom jedne godine proda preko 200 miliona novih mobilnih telefona. S obzirom na to da uz novi telefon obično mora da se nabavi i novi punjač, to svake godine stvori 51.000 tonu nepotrebnog elektronskog otpada. U slučaju laptop računara, koji imaju veće i teže punjače, taj otpad je ekvivalentan količini od 500.000 odbačenih automobila, prenosi portal ITNews.


Apple će morati da prihvati standard?
Početkom 2009. godine, kada se raspravljalo o univerzalnom mobilnom punjaču i Apple je bio među potpisnicima sporazuma, ali je u međuvremenu odustao i najavio sopstvena rješenja, poput Lightening konektora. Ukoliko u toku 2014. godine EK prihvati univerzalni punjač kao jedini adekvatan sistem punjenja telefona (opet zbog ekoloških i korisničkih standarda) Apple će morati da menja utičnice za punjenje na budućim uređajima i ponudi dodatke za pretvaranje Lightening portova u microUSB portove za sve korisnike besplatno, kao dio standardnog prodajnog paketa.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS