• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

A-Space, Facebook za špijune

A-Space je društvena mreža za analitičare 16 američkih obaveštajnih službi.

 A-Space, Facebook za špijune Izvor: MONDO

Kada vidite da neko na poslu ispred sebe ima otvorenu stranicu društvene mreže poput Facebook-a ili MySpace-a, verovatno pomislite da zabušava.

Međutim, ukoliko radite u FBI, CIA ili Nacionalnoj agenciji za bezbednost SAD-a, niko vam neće zameriti što se družite, već naprotiv ohrabrivaće vas da koristite novu mrežu za druženje napravljenu za "supertajni špijunski svet": "Program koji se zove A-Space je nešto poput Facebook-a i YouTube-a za špijune, ali i mnogo više od toga", izjavio je Majkl Verhajmer, pomoćnik direktora američke Nacionalne obaveštajne službe za analitiku.

A-Space je društvena mreža za analitičare 16 američkih obaveštajnih službi. Umesto razmene mišljenja o najnovijemm albumu Džesike Albe, analitičari CIA bi mogli koristiti A-Space za razmenu informacija i mišljenja o Al Kaidi, Bliskom Istoku ili ruskim mornaričkim manevrima u Crnom moru.

A-Space je na testiranju već nekoliko meseci a zvanično će biti lansiran širom američke obaveštajne zajednice 22. septembra. Buduća društvena mreža za špijune će biti mesto na kojem će špijuni moći razmenjivati informacije ali će i po prvi put imati mogućnost da razmišljaju naglas pod okriljem A-Space-a.

Verthajmer je demonstrirao program na CNN-u: "Kao primer možemo uzeti pojavljivanje novog videa Osame bin Ladena. Kako se došlo do tog videa? Gde su veoma osetljivi tajni izvori koje moramo staviti u kontekst koji nije vidljiv ostatku sveta?", zapitao se Verthajmer.

Propuštanje nekih informacija može biti presudno za bezbednost SAD-a, pa se Verthajmer nada da se sa A-Space-om neće desiti da prođe neprimećeno informacija poput one koju je 11. septembra poslao agent FBI-ja upozoravajući da postoje podaci o ljudima koji se obučavaju kako da uzlete i upravljaju avionima, ali ne i kako da slete.

"Postavlja se pitanje, da li zbog toga što je poslata e-mailom informacija nije dobila dovoljno pažnje. Na A-Space-u takva informacije neće proći nezapaženo", dodao je Verthajmer.

Iako su Facebook i MySpace mreže koje uglavnom koriste mladi ljudi, takve podele na A-Space-u neće biti jer ga koriste svi "špijuni" bez obzira na životnu dob.

Treba dodati da su informacije koje se nađu na ovoj mreži strogo poverljive i da će im moći pristupiti samo osoblje obaveštajnih službi sa odgovorajućom šifrom.

I ako se pitate da li će "špijuni" moći da stvaraju nova prijateljstva preko mreže, odgovor je potvrdan ali na žalost, prijatelje neće moći da traže van svoje profesije.

(www.mtsmondo.com/MOBIL info)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS