• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osnovana fondacija za praćenje Interneta

Izumitelj sistema povezivanja internet stranica Tim Berners-Li osnovao je fondaciju koja treba da poveća dostupnost interneta u svetu.

 Osnovana fondacija za praćenje Interneta Izvor: MONDO

Fondacija bi takođe trebalo i da pomogne korisnicima da utvrde da li su podaci koje pronalaze tačni.

Kako je preneo Bi-Bi-Si, Berners-Li je kazao da je zabrinut zbog toga što se preko interneta često šire strahovi, poput glasina o tome da će simulacija Velikog praska u Velikom hadronskom kolajderu (LHC) u Ženevi dovesti do stvaranja crne rupe i kraja sveta.

Preko svetske mreže mogu se širiti i kultovi koje osniva mali broj ljudi, kao i različite teorije zavere, koje mogu biti veoma štetne, ukazao je on u intervjuu Bi-Bi-Siju.

Berners-Li je zato, kako je naveo, sa kolegama iz Vorld vajd veb konzorcijuma (World Wide Web) koji se bavi razvojem internet standarda i softvera osnovao Vorld vajd veb fondaciju koja bi trebalo da omogući korisnicima da saznaju koliko su sajtovi koje posećuju pouzdani.

"Nisam oduševljen idejom da se sajtovi obeleže jednostavnim brojčanim ocenama, poput koeficijenta inteligencije, zato što se sajtovi razlikuju, kao i ljudi. Mislim da različite organizacije treba svaka na svoj način da ocenjuju internet sajtove", kazao je on.

Prema njegovim recima, zadatak Vorld vajd veb fondacije (world Wide Web Foundation) biće i da poveća rasprostranjenost interneta, jer sada samo 20 odsto svetskog stanovništva ima pristup svetskoj mreži.

On je najavio da će fondacija pokušati da pristupanje internetu preko mobilnih telefona učini jednostavnijim kako bi povećala dostupnost interneta u Africi i drugim siromašnim delovima sveta, u kojima nema mnogo kompjutera, ali ima mobilnih telefona.

Fondacija će pokušati i da omogući nepismenima da iskoriste mogućnosti koje nudi internet.

"Možda možemo to da postignemo uz pomoć artikulacije ili pokazivanja prstom. Internet je kreativan medij, njegov razvoj je ograničen samo granicama naše mašte", kazao je Berners-Li.

Berners-Li je 1989. godine, kada je radio u Evropskoj laboratoriji za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi, izumeo "vorld vajd veb" (WWW) odnosno sistem povezivanja dokumenata na internetu.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS