• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Microsoft optužen za hakerisanje u Kini

 Microsoft optužen za hakerisanje u Kini Izvor: MONDO

Korisnici interneta u Kini koji rade na piratskom softveru od ove sedmice imaju crne pozadine ekrana i rad im ometaju obavještenja da ne bi trebalo da rade na ilegalnom sistemu, prenijeli su u srijedu svjetski mediji.

Ta nova mjera Microsofta za borbu protiv piraterije izazvala je oštre reakcije, Microsoft je optužen da je monopolista i haker, a najavljena je i mogućnost tužbe zbog neovlašćenog upada u računare korisnika.

U Kini, operativni sistem Windows i programski paket Office instalirani su na više od 90 odsto kompjutera, godišnje se proda oko 40 miliona ličnih računara, a piraterija je široko rasprostranjena, prenio je šangaj dejli.

Pozadina svih računara sa piratskim softverom koji se priključe na internet poslednjih dana postaje crna, a počele su da se pojavljuju i Microsoftove poruke koje obavještavaju korisnike da je instalirani softver nelegalan i da treba da kupe legalni softver.

Korisnici mogu ponovo da odaberu sliku za ekran i druga podešavanja, ali kroz sat vremena kompjuter ponovo postane crn. Te mjere primjenjuju se na sve kompjutere za čije sisteme Microsoftov program za testiranje utvrdi da su nelegalni.

Advokat iz Pekinga Dong Džengvej ocijenio je da je Microsoft "najveći haker u Kini jer upada u sisteme korisnika bez njihovog ili sudskog odobrenja", prenio je Rojters pozivajući se na list China Daily.

On je ocijenio da prema kineskom krivičnom zakonu Microsoft može da bude optužen za upad na kompjuterske sisteme.

"Microsoft ima pravo da štiti intelektualnu svojinu, ali odabrao je pogrešne ciljeve i pogrešne mjere. Treba mjere da usmjere na proizvođače i prodavce lažnog softvera, a ne na korisnike", dodao je Dong.

Microsoft je povodom oštrih reakcija na antipiratske mjere saopštio da programi Genuine Advantage za paket Office i sistem Windows treba samo da ukažu korisnicima da koriste piratski softver, a ne da ometaju njihov rad i da će se upozorenja na računarima prikazivati 45 dana.

Kompanija Microsoft je u utorak pokrenula inicijativu za borbu protiv piraterije u cijelom svijetu.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS