• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U decembru useljenje u prvu pametnu zgradu

Ono što je oduvijek bio samo san - da pritiskom na jedno dugme upravljaju svim funkcijama i tehnikom u kući, sada je stvarnost...

 U decembru useljenje u prvu pametnu zgradu Izvor: MONDO

Prva "pametna zgrada" na Balkanu biće useljena početkom decembra. Dvije banke, jedna revizorska kuća i nekoliko firmi tajnog identiteta biće prvi stanari u Balkanskoj ulici broj 2, saopšteno je na konferenciji za novinare u beogradskom hotelu "Hajat", u srijedu.

Ono što je oduvijek bio samo san - da pritiskom na jedno dugme upravljaju svim funkcijama i tehnikom u kući, sada je stvarnost, ali samo za one sa dubokim džepom.

Izgradnja ovog objekta, koji nosi ime B2, započeta je prije četiri godine, a u realizaciiji projekta učestvovale su kompanije Mali Kolektiv i Euro Trade Belgrade, dok je firma Cisco Connected Real Estate izabrana kako bi redefinisala koncept "inteligentne zgrade". Srž pristupa je arhitektura skrojena po mjeri korisnika.

Internet od 10 megabita, IP telefonija, IPTV

"B2 je kompleks samo za iznajmljivanje koji se prostire na 24.728 kvadratnih metara u kome se nalaze šoping mol, stanovi i poslovni prostor, kao i četiri podzemna sprata parking. Želimo da pružimo stanarima luksuzan smještaj, prvoklasne usluge za zabavu i komunikaciju, prilagođenost okruženju, sigurnost zgrade i ličnu sigurnost koja njima odgovara", rekao je izvršni director "Malog kolektiva" Dragan Praštalo na konferenciji koja održana u okviru Cisco Expo 2008.

Zanimljivo je da će čitavu zgradu opsluživati svega 15 ljudi koji će raditi u tri smjene, a stanarima će biti "nevidljivi". Osnovna funkcija zgrade je sposobnost da se svim elementima pristupi jednostavnim "pritiskom na dugme" ili slanjem obične SMS poruke.

Zgrada B2 posjeduje samo jednu IP mrežu koja povezuje sve operativne elemente i sisteme, koji međusobno komuniciraju i simultano se dopunjuju. Ova "pametna zgrada" može da ostvari 30 do 40 procenata uštede u energiji i troškovima upotrebe.

Trenutno, zgrada je povezana na Telekom servis i posjeduje Internet od 10 megabita, IP telefoniju, a uskoro se planira i uvođenje IPTV usluge. Bitno je napomenuti da ne postoje nikakva ograničenja u pružanju usluga IP telefonije i internet servisa.

Jedno dugme za sve

Svim sistemima u zgradi kontroliše se na tri načina - pomoću IP prekidača, touch panela, kao i pomoću daljinskog upravljanja.

Zanimjiva je opcija upravljanja slanjem SMS poruka. Ukoliko se stanar vraća sa dalekog putovanja (recimo u zimskom periodu) dovoljno je samo da sistemu pošalje SMS poruku da želi da ga dočeka određena temperatura vazduha u stanu. Na isti način će i zgrada obavještavati svoje stanare o svim promjenama koje se u njoj dešavaju, a prisutni su i automatizovani protivprovalni i protivpožarni sistemi.

Troškovi za izgradnju B2 "pametne zgrade" prelaze 30 miliona evra, ali investitori kažu da će se projekat sigurno isplatiti. Cijene zakupa poslovnog prostora i penthaus apartmana , iznositi oko 7.000 evra.

(Bratislav Jovanović, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS