• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"One Laptop Per Child" sada i u EU

Prenosivi računari iz programa "Po jedan laptop za svako dijete" (One Laptop Per Child) od ponedjeljka se prodaju i u Evropskoj uniji.

 "One Laptop Per Child" sada i u EU Izvor: MONDO

Laptop će se prodavati i u Švajcarskoj, Rusiji i Turskoj, i to preko internet prodavnice Amazon.

Kada god se jedan kompjuter proda, jedan će se pokloniti školskom djetetu zemlje u razvoju, a cijena će biti 313 evra, prenio je Bi-Bi-Si.

Prodaja po principu "kupi jedan, jedan pokloni" počela je u SAD u novembru 2007. godine, a prema navodima organizacije "Po jedan laptop za svako dijete", na taj načcin je poklonjeno 190.000 kompjutera.

Tokom prodaje je bilo problema sa isporukom, zbog čega je u septembru ove godine potpisan ugovor sa Amazonom.

Zamisao organizacije "Po jedan laptop za svako dijete" bila je da se napravi mali i kvalitetan laptop koji će koštati manje od 100 dolara i koji će moći da se prodaje u milionima primjeraka u zemljama u razvoju, da bi se što većem broju dece omogućilo da imaju kompjuter i pristup internetu.

Ispostavilo se da je cijena 188 dolara, pa je do sada prodato ukupno 600.000 komada.

Mnoge zemlje su izrazile interesovanje za laptopove iz tog programa, ali je malo njih kupilo onoliko kompjutera koliko je osnivač organizacije i profesor Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) Nikolas Negroponte očekivao.

Prodaju je smanjio i Intel koji je izbacio laptop Classmate, takođe namenjen djeci zemalja u razvoju, a Venecuela je nedavno naručila milion Classmate laptopova.

Da bi bio što otporniji, laptop nema ni CD ni DVD, ni bilo koji drugi dio koji se pomera.

U njega je ugrađen slab procesor AMD od 433 megaherca, tako da mu nisu potrebni ventilatori, radna memorija mu je 256 megabajta, a memorija je jedan gigabajt, pri čemu se može preko USB ulaza koristiti dodatna memorija.

Kompjuter je zeleno-bijele boje, ima antene za bežične mreže, koje se nazivaju "zečje uši" i različite načine napajanja energijom, prilagođene uslovima oskudnog snabdijevanja strujom.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS