• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Virtuelne prevare i stvarni razvodi

Jedna virtuelna bračna prevara postala je uzrok razvoda u stvarnom svijetu.

 Virtuelne prevare i stvarni razvodi Izvor: MONDO

Engleskinja Ejmi Tejlor podnijela je zahtjev za razvod kada je otkrila da je muž vara u Sekond lajfu, internet zajednici u kojoj igrači uzimaju kontrolu nad likovima, odnosno avatarima, miješaju se sa ostalima i učestvuju u seriji vještačkih svijetova.

"Uhvatila sam ga kako se mazi sa ženom na sofi u igri. Izgledalo je zaista emotivno. Priznao je da je razgovarao sa ovim ženskim igračem iz Amerike nedjelju ili dvije i rekao da je naš brak gotov, da me više ne voli", ispričala je Ejmi.

Ova "onlajn" drama pokazuje koliko su neki ljudi postali emotivno unijeti u svoje virtuelne identitete, ocenila je Elen Helsper, istraživač Oksfordskog internet instituta, koja izučcava uticaj interneta na medjuljudske odnose.

Sajber seks i veb-poznanstva danas su već uobičajeni. Mnogi na mreži nalaze utočište za skrivene strasti i želje. Sajber seks, kažu stručnjaci, ima četiri glavne karakteristike: anonimnost, dostupnost, inspiraciju i interakciju. Zdravstveni rizik je nula.

Na pitanje da li se onlajn odnosi mogu smatrati klasičnim bračnim nevjerstvom, eksperti još nemaju usaglašeni stav.

"Neko vrijeme činilo se da prevara nije važna dok god se dešava onlajn. Istraživanja su, medjutim, pokazala da to nije svij za sebe. Podjednako je bolno, bez obzira da li je elektronski ili fizički", kaže za AP Elen Helsper.

Ejmi Tejlor, koja ima 28 godina, i njen 40-godišnji suprug Dejv Polard upoznali su se 2003. godine, u sobi za internet četovanje. Oboje su invalidi i oboje su napravili likove u Sekond lajfu, trodimenzionalnom virtuelnom svijiju sa milionima korisnika.

Ejmi, koju u igri predstavlja mršava, tamnokosa mlada žena koja voli kaubojska odijela, prvo se vjenčala sa svojim voljenim u virtuelnoj ceremoniji održanoj u egzotičnom tropskom ambijentu. Ona i Polard, koga u igri predstavlja dugokosi, mišićavi muškarac u odijelu,
vjenčali su se potom u stvarnom životu.

Fotografija njihovih zgodnih avatara stoji pored one sa stvarnog vjenčanja, na kojoj se nalazi punački par. On je proćelav sa naočarima i crvenim cvijetom za reverom, a ona u majici sa cvjetnim dezenom umjesto vjenčanice.

Njihov brak počeo je da se raspada kada je Ejmi uhvatila avatara svog supruga u kiber seksu sa virtuelnom prostitutkom. Pružila mu je poslije toga još jednu šansu, ali je otkrila da je on "ponovo odlutao".

Prošlog mjeseca u Britaniji jedan vozač kamiona osudjen je na 14 godina zatvora za ubistvo supruge, koje je počinio kada je otkrio da je ona promijenila status na Fejsbuku na "sama", samo nekoliko dana poslije razlaza.

U avgustu je jedna Amerikanka optužena pošto je otkriveno da je planirala stvarnu otmicu svog momka, koga je upoznala u Sekond lajfu.

U Japanu je korisnica popularne Mejpl stori, onlajn avanture, toliko pobjesnila zbog iznenadnog virtuelnog razvoda, da se ulogovala šifrom svog internet muža i ubila njegov lik. Optužena je za nelegalno pristupanje kompjuteru i manipulisanje elektronskim podacima.

Ejmi i Dejv s početka priče, uprkos stvarnom razvodu, djeluju posvećeno u traženju nove ljubavi na internetu.

Ona je već pronašla novog čovjeka u alternativnom kiber univerzumu mega-popularnog Vorld of Vorkrafta.

Dejvov profil u Sekond lajfu u isto vreme kaže da je ponovo virtuelno vjeren i da ne može da dočeka da svoju vjerenicu oženi "irl", što je skraćenica za engleski "in real life" - u stvarnom životu. (Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS