• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Virus kubfejs se širi putem Fejsbuka

Na društvenoj mreži Fejsbuk pojavio se virus "kubfejs" koji pokušava da krade lične podatke, poput broja kreditnih kartica.

 Virus kubfejs se širi putem Fejsbuka Izvor: MONDO

Na društvenoj mreži Fejsbuk (Facebook) od 120 miliona članova pojavio se virus "kubfejs" (Koobface) koji pokušava da krade lične podatke, poput broja kreditnih kartica.

"Do sada je već nekoliko virusa pokušalo da se na sličan način proširi na Fejsbuku", kazao je portparol Fejsbuka Beri Šnit i dodao da je tim virusima zaražen "veoma mali procenat korisnika", a kompanija za zaštitu računara Mek Afi upozorila je u srijedu da "kubfejs" kruži internetom.

Kubfejs se širi tako što sa naloga korisnika čiji računar je zaražen šalje poruke osobama na listi prijatelja u kojima ih poziva da pogledaju video sadržaj, a u naslovu poruke piše nešto poput "izgledaš zaista fenomenalno u ovom novom filmu" (You look just
awesome in this new movie).

Ukoliko korisnik prihvati da preuzme film, usmjeren je na internet sajt na kojem dobija uputstvo da preuzme program za koji se na sajtu navodi da je ažurirana verzija aplikacije za multimedijalne sadržaje "fleš" kompanije Adobe.

Korisnicima koji slijede uputstva kompjuter se zarazi, pa kada žele da pretražuju internet preko Gugla, Jahua ili Majkrosoftovih MSN-a i Lajva, umjesto na pretragu odlaze na
zaražene sajtove.

Istraživači firme Fejs tajm ukazali su da je Fejsbuk pogodan za širenje virusa jer korisnici dobijaju poruke samo od ljudi sa liste prijatelja i zbog toga su manje oprezni.

Fejsbuk je korisnicima preporučio da izbrišu zaražene elektronske poruke, a na adresi www.facebook.com/security je postavio uputstvo za čišćenje računara od virusa.

Mek Afi još nije otkrio ko je osmislio virus, ali je utvrdio da autori usavršavaju virus da bi lakše prošao kroz sistem zaštite na Fejsbuku.

Direktor kompanije za odnose sa javnošću RLM Ričard Larmer kazao je da mu je "kubfejs" uništio kompjuter i da ga je zbog toga bacio.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS