• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komjuterski miš slavi 40. rodjendan

Jedna od spravica bez koje savremen čovjek gotovo da ne može da zamisli život, kompjuterski miš, slavi 40. rodjendan.

 Komjuterski miš slavi 40. rodjendan Izvor: MONDO

Na današnji dan 1968. godine, njegov izumitelj, dr Daglas Engelbart (Douglas) iz istraživačkog instituta u Stenfordu (SAD) predstavio je prvi informatički miš - pravougaonog oblika, sa samo jednim tasterom i dva točkića umjesto kasnije kuglice.

Bilo je potrebno sačekati 1974. godinu da bi taj paralelopipedni miš, zahvaljujući švajcarskom informatičaru Žan-Danielu Nikuu (Jean-Daniel Nicoud), dobio kuglicu i drugo dugme, što je olakšalo njegovu upotrebu.

Ubrzo se oblik prvobitnih miševa zaoblio i približio savremenom obliku.

Spravica je dobila ime "miš" jer je i oblikom, i veličinom, ali i kablom koji mu se, poput repa, nastavljao na zadnji dio "tijela" podsjećao na simpatičnog malog glodara.

Deset godina kasnije, 1984. godine su se pojavili i bežični miševi koji su "komunicirali" s računarom infracrvenim zracima, a 2000. godine je kuglica, koja je bila pravi skupljač prašine, zamijenjena optičkim receptorom. Prije četiri godine na tržištu su se pojavili i laserski miševi.

Danas se na tržištu nalazi paleta miševa najrazličitijih boja i oblika, a najsmjeliji dizajneri su od njih napravili uredjaje koji, uz osnovnu funkciju, mogu, na primjer, da služe kao aspiratori, uredjaji za lijepljenje etiketa, grijači ili rashladjivači dlanova, telefoni, odašiljači mirisa, mjerači pritiska...

Uprkos toj raznolikosti, analitičari istraživačkog kabineta "Gartner" ne predvidjaju miševima "sjajnu" budućnost, jer bi oni za pet godina mogli da budu zamijenjeni taktilnim interfejsovima i sistemima za prepoznavanje oblika preko vebkamera.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS