• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google "lobira" kod internet operatera

Internet kompanija Google pokušava da se sa kablovskim i telefonskim operaterima dogovori da se korisnicima brže učitava sadržaj Google-a.

 Google "lobira" kod internet operatera Izvor: MONDO


Kako je prenosi "Wall Street Journal", time se ugrožava načelo neutralnosti na internetu, prema kojem kompanije koje obezbjedjuju protok informacija moraju da se isto odnose prema svim sadržajima i nikome ne smiju da odobre "brzu traku" za protok informacija.

Jedan od velikih kablovskih operatera sa kojim je Gugl pregovarao kazao je da do sada ugovor nije sklopljen jer bi to moglo da bude kršenje važećih smjernica o neutralnosti mreža za protok informacija.

Gugl je donedavno bio jedan od velikih boraca za jednakost svih na internetu, a iz te borbe su se povukli i Microsoft i Yahoo.

Microsoft je sklopio ugovor o isporuci softvera operateru za internet i internet televiziju AT&T, a kako je prenio "Wall Street Journal", portparol Majkrosofta nije želio da odgovori na pitanje da li taj sporazum sadrži odredbe kojima bi se kršila neutralnost na
internetu.

Ukoliko bi operateri prihvatili da pojedinim velikim kompanijama daju "brze trake", korisnicima interneta bi se njihove stranice brže učitavale od sadržaja koje su postavile firme koje ne mogu da plate za povlašćeni položaj kod operatera.

Na dalji tok dogadjaja uticaće i novi predsjednik SAD Barak Obama, koji je više puta izjavljivao da neće odstupiti od odbrane neutralnosti interneta.

Sada kruže glasine da je jedan od kandidata za čelnika regulatornog tijela Federalne komisije za komunikacije profesor Univerziteta Stenford Lorens Lesig, koji je nedavno ocijenio da bi trebalo otvoriti mogućnost da kompanije sklapaju ugovore sa operaterima o "brzim trakama" za pristup informacijama.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS