• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gedžeti koji će obilježiti 2009. godinu

Budite prvi među "gedžet - manijacima" i saznajte koje će stvarčice obilježiti godinu pred nama...

 Gedžeti koji će obilježiti 2009. godinu  Izvor: MONDO

Consumer Electronics Show (CES) 2009 je završen, a ovogodišnji sajam donio je zaista sjajne i inovativne proizvode koji oplemenjuju IT industriju i koji će sigurno obilježiti godinu pred nama.

Orijentisan na Home Theatre, male i ultraprenosive gedžete, kao i uređaje sa niskom potrošnjom i ekološki podobne proizvode, CES je dokazao da globalna ekonomska kriza za sada nema uticaja na ovo polje industrije.

Pogledajte FOTO GALERIJU najzanimljivijih gedžeta predstavljenih na CES 2009 sajmu, održanom u Las Vegasu.

Sony Vaio P Series

Sony je, prema mnogima, predstavio jedan od najboljih mini-laptopova koji posjeduje Intel Atom procesor, 2 gigabajta memorije i hard disk od 60 gigabajta. Tu su i Wi-Fi, Bluetooth i GPS, a displej od 8 inča pruža fantastičnu sliku u rezoluciji od 1600 x 768 piksela.

Cijeli sistem radi pod Windows Vista operativnim sistemom, a posjeduje i specijalni Sony Xross Media Bar interfejs koji donosi onlajn pristup muzičkim, video sadržajima i fotografijama.

Interaktivni Yahoo

Kompanija Yahoo sve je iznenadila prilično zanimljivim konceptom interaktivne televizije, sa svojim vidžetima koji donose više sadržaja na korisnikov TV.

Saradnja sa kompanijama Samsung i Sony omogućila je da Internet@TV - Content Servis olakša ljudima praćenje informativnih i sportskih kanala, svjetskih berzi, razmjenu fotografija sa prijateljima i porodicom, igranje igrica, kao i popularnih soc-net sajtova eBay, YouTube i MySpace.

Skype za mobilne telefone

Skype - popularni video servis za obavljanje besplatnih (video) poziva preko interneta doživio je svoju premijeru i na mobilnim platformama.

Veb-bazirani tekstualni i glasovni servis, čiji je vlasnik eBay, dostupan je za preko 100 modela mobilnih telefona baziranih na Java platformi, kao i Google Android operativnom sistemu.

Ova "mala" verzija Skype-a omogućuje korisnicima besplatne Skype-to-Skype pozive, kao i jeftine pozive na druge mobilne i fiksne telefone.

Flip Mino HD kamera

Ovo je, po svemu sudeći, jedna od najboljih HD kamera koje su predstavljene na ovogodišnjem CES-u.

Ovo je najmanji HD video rekorder na svijetu, posjeduje 4 GB interne memorije što je dovoljno za oko 60 minuta video zapisa. Kamera je opremljena i FlipShare Software alatom za laku manipulaciju video fajlovima.

PC raj za igrače

Specijalista za igračke superkompjutere, kompanija WoodooPC, predstavila je fenomenalan računar HP Firebird namijenjen zaljubljenicima u igrice i "prženje" komponenti.

Ovaj fantastičan uređaj je, svakako, remek djelo PC inžinjeringa opremljen je Intel Core 2 Quad procesorom na 2,83 gigaherca, 4 gigabajta RAM memorije, dva hard diska od po 320 gigabajta i najbitnije - dve 512MB nVidia 9800S grafičke kartice.

Ovo "PC čudovište" posjeduje i Blu-ray uređaj, Bluetooth, Creative Labs X-Fi zvuk. Sve, kao stvoreno za kućnu zabavu vrhunskog nivoa.

Palm Pre telefon

Palm Pre je nova senzacija na polju mobilnih telefona. Uređaj, koji očigledno pretenduje da skine iPhone sa trona "pametnih telefona" posjeduje ekran osjetljiv na dodir veličine 3,1 inč, tastauru koja se izvlači i malih je dimenzija.

Pored svega navedenog, tu je i kamera od 3 megapiksela, podrška za 3G/3G+ i Wi-Fi b/g, a sadrži i sistem za globalno pozicioniranje GPS.

Kamera za noćno snimanje

Digital Blue NightVision je kamera koja je namijenjena mlađoj populaciji, koristi infracrvene zrake za snimanje u mračnim uslovima i to do šest metara razdaljine.

Snimljeni materijal može se pregledati na LCD ekranu kamere, može se prebaciti na PC ili aploadovati na Internet video sajtove. Kamera posjeduje i ugrađenu baterijsku lampu, a naravno, tu je i opcija snimanja na dnevnoj svjetlosti.

Joebot Robot

Nekoliko zanimljivih robota sa različitim funkcijama predstavljeno je na ovogodišnjem CES-u, a među njima i Joebot. Ovaj robot može postati vaš interaktivni prijatelj sa osjećajem za stil i ritam.

Joebot reaguje na glasovne komande a ima sposobnost da igra na zadatu muzičku temu. Pokreti su mu oštri i brzi, a može i sam da se pridigne ukoliko padne.

Ukoliko želite da se zabavite možete organizovati jedan duel laserima sa ovim robotom, jer on posjeduje LED sijalice sa zracima kojima može da "raznese" sve oko sebe (naravno, ne stvarno).

Seksi Blu-ray plejer

Možda će nekome djelovati čudno što jedan ovakav plejer dolazi iz kompanije Samsung, ali je činjenica da je ova južnokorejska firma mnogo radila na dizajnu svojih proizvoda posljednjih godina.

Blu-ray plejer BD-P4600 posjeduje mogućnost da se okači na zid, a funkcije koje posjeduje uključuju Internet Interactive BD Live i Bonus View, kao i mogućnost korišćenja Netflixa i Pandora Internet radija.

Pametna olovka

Livescribe Pulse pametna olovka je sigurno pravi hit ovogodišnjeg CES sajma. Ne samo što pomoću nje možete pisati, već sa njom možete i snimati razgovore a potom ih preslušavati na PC-u.

Ova olovka posjeduje specijalni mali skener na svom vrhu, kojim obilježeni sadržaj ostaje memorisan. Olovka je savršena za ljude koji se provesionalno bave pisanjem, učitelje, pa čak i studente.

Olovka čak posjeduje i tehnologiju koja prepoznaje rukopis. Za komunikaciju sa računarom koristi Livescribe Desktop aplikaciju, a kompatibilna je sa Windows operativnim sistemima. Cijena Livescribe olovke iznosi oko 200 evra.

CES 2009 donio je još pregršt zanimljivih gedžeta i vidžeta, ali malo je prostora da svaki od njih pomenemo ponaosob. Ostaje nam samo da sačekamo da se na tržištu pojavi naš favorit i da uživamo u njegovim funkcijama.

(Bratislav Jovanović, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS