• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prodaja mobilnih telefona opala za 10 odsto

"Samsung" se najbolje "izvukao" zahvaljujući raznovrsnoj paleti telefona i sporazumima s glavnim svjetskim operaterima

 Prodaja mobilnih telefona opala za 10 odsto Izvor: MONDO

U svijetu je tokom posljednjeg tromjesečja 2008. prodato 295 miliona mobilnih telefona, što je za 10 odsto manje nego u istom periodu 2007. godine, objavila je istraživačka agencija "Stratedži analitiks".

Analitičari te britanske firme su konstatovali da je privredna kriza u velikoj mjeri pogodila industrijska tržišta, ali da je izazvala i usporavanje rasta tržišta u ekspanziji za koje se dosad mislilo da će je izbjeći.

Oni su naveli da se južnokorejski "Samsung" najbolje "izvukao" zahvaljujući raznovrsnoj paleti telefona i sporazumima s glavnim svjetskim operaterima koji mu omogućavaju da bude prisutan na svim tržištima i u svim oblastima.

Nasuprot "Samsungu", američka "Motorola" je sada samo sopstvena "sjenka" sa, kako se procjenjuje, 19 miliona prodatih komada telefona u 2008. godini, dok ih je 2007. godine prodala 41 milion.

"Soni-Erikson" i LG se bore za treće mjesto u svijetu, uz prednost LG-a koji je u 2008. godini zabilježio ukupan poslovni gubitak od 671 milijardu vona (oko 375 miliona evra), dok je u 2007. ostvario profit od 21 milijardu vona.

"Epl" je uspio da u četvrtom tromjesečju 2008. ostvari rast prodaje svog multimedijskog mobilnog telefona "iPhone" za 88 odsto u odnosu na isto tromjesečje 2007. godine, ali je to pad u odnosu na treće tromjesečje 2008, tokom koga je prodato 6,4 miliona komada tog telefona .

"Stratedži analitiks" je procjenio da će se svjetsko tržište mobilnih telefona smanjiti za devet odsto u ovoj godini, što će biti prvi pad na tom tržištu od 2001. godine, kao i da će prvo polugodište biti posebno teško, jer će usporeni privredni rast u svijetu uticati na potrošnju pojedinaca, prenijela je agencija Rojters. (Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS