• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uređaj za pronalaženje izgubljenih osoba

Američka kompanija LoJack napravila je novi uređaj za pronalaženje izgubljenih osoba koji pate od autizma ili demencije.

 Uređaj za pronalaženje izgubljenih osoba  Izvor: MONDO

Uređaj će se stavljati na ruku korisnika poput narukvice i emitovaće radiosignal zahvaljujući kojem će policija pronalaziti osobe u slučaju da se izgube.

LoJack planira da policiji besplatno daje prijemnike radiotalasa, a klijentima će naplaćivati 99 dolara za prvi mjesec korišćenja usluge, a kasnije po 30 dolara mjesečno.

Procjenjuje se da u SAD već 18.000 osoba koristi slične uređaje za pronalaženje čiji proizvođači su kompanija Care Trak International i kanadska kompanija Locator Systems, koju je LoJack preuzeo prošle godine. Uređaji u proseku koštaju od 25 do 30 dolara mesečno, ali se u nekim slučajevima, kada su neophodni, daju besplatno.

Procjenjuje se da oko 5,2 miliona Amerikanaca ima Alchajmerovu bolest i da više od 50 odsto oboljelih ponekad zaluta, što je za pacijente opasno, pokazuju podaci Nacionalnog udruženja oboljelih od Alhajmerove bolesti.

Istraživanje američkog Nacionalnog udruženja za autizam pokazalo je da 92 odsto roditelja autistične djece smatra da postoji opasnost da se njihova djeca izgube. Prema navodima te organizacije, u prethodne četiri godine 14 autistične djece je umrlo pošto je zalutalo. Autistična djeca obično ne odgovaraju na pozive spasilaca.

Tehnologija za pronalaženje ljudi u Americi je prvi put primjenjena sredinom osamdesetih godina dvadesetog vijeka na malom broju osoba, a do tada se koristila samo za pronalaženje divljih životinja.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS