• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mobilni telefoni na meti hakera

Operateri mobilne telefonije savjetuju svoje korisnike da se ne javljaju na sumnjive pozive i brojeve sa nepoznatih adresa

 Mobilni telefoni na meti hakera Izvor: MONDO

Korisnici mobilnih telefona u zemljama regiona od kraja prošle godine na meti su hakera, koji koriste mrežu provajdera sa satelitskom numeracijom +88, a posljednjih dana i sa "regularne" mreže +390, +391..., ali i +249.

Korisnik mobilnog telefona javljanjem na poziv sa ovim početnim brojevima ili njihovim pozivanjem "pravi" ogromni račun, a pojedinci su na takav način izgubili i do 2.000 evra.

Predstavnici T-mobajla, ProMontea i M:tela kažu da u Crnoj Gori nije bilo žrtava ove vrste kriminala, odnosno telefonskih prevaranata.

"Nijedan T-mobajl korisnik nije prijavio da je imao poziv ili pozivao broj koji počinje sa +39, što je inače pozivni broj za Italiju. Nismo čuli za takvu pojavu u Crnoj Gori", rekao je Miodrag Strugar, direktor Korporativnih komunikacija u T-mobajlu.

On je rekao da je ranije zabilježen jedan slučaj propuštenog poziva sa broja koji je počinjao sa +88, a pozivanjem tog broja, napravljen je veliki račun.

"Pozivni kod +88 nije u vezi sa državom, već servisom i u T-mobajlu smo odmah reagovali. Čim smo saznali za slučajeve prevare, korisnicima naše mreže onemogućili smo pozivanje tog broja, tako da naš korisnik ne može na taj način biti prevaren. I pored toga, stalno obavještavamo korisnike i apelujemo da se ne javljaju na sumnjive brojeve", naglasio je Strugar.

Eleonora Albijanić, načelnik Korporativnih komunikacija ProMontea, rekla je da oni nisu imali pritužbe svojih korisnika da dobijaju pozive sa brojeva +390,+39.

"Čim smo neformalno saznali da se telekomunikacione kompanije u regionu suočavaju sa ovim problemima, blokirali smo sve kritične pozivne kodove, kod kojih terminacija nije usklađena sa realnom cijenom međunarodnih poziva", rekla je Milica Popović, direktor Marketinga, prodaje i brige o korisnicima M:tela.

Operateri mobilne telefonije navode da se do sada registrovane prevare u zemljama regiona uglavnom dešavaju na sličan način - korisnik dobija SMS poruku o propuštenom pozivu, a kada pozove taj broj, sa druge strane "žice" ili je loša veza ili "sagovornik" govori na stranom jeziku i odugovlači razgovor, zbunjujućim informacijama.

Nerijetko se događa da korisnik mobilnog telefona ne može da prekine poziv koji je primio.

Operateri mobilne telefonije savjetuju svoje korisnike da se ne javljaju na sumnjive pozive i brojeve sa nepoznatih adresa, niti da ih pozivaju prije nego što obavijeste Kol centar mreže koju koriste. (Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS