• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pisci, nagodite se sa Google!

Ako vam se knjiga ili dio knjige pojavio na Google, možete da zaštitite vaša autorska prava ako se nagodite sa Internet pretraživačem.

 Pisci, nagodite se sa Google! Izvor: MONDO

Objavili ste knjigu, a onda ste na Internet pretraživaču Google pronašli poznate rečenice. Da, iz vaše knjige. Ne znate kako da zaštitite prava? Evo rješenja:

U pojedinim beogradskim dnevnicima u petak je objavljen veliki oglas u kojem se pozivaju autori knjiga, izdavači ili neko drugo lice koje ima autorsko pravo na knjigu ili neki drugi materijal u pisanom obliku da napravi pogodbu sa Google-om kako bi im isplatio dio prihoda koje ostvari na osnovu korišćenja tih materijala.

U oglasu se navodi da su autori i izdavači pokrenuli grupnu parnicu protiv Google, tvrdeći da je Internet pretraživač pekršio autorska prava. Google je negirao te tvrdnje i potom je sklopljena pogodba zainteresovanih strana.

U čemu se sastoji pogodba?

Ako sud odobri pogodbu/nagodbu, Google će dobiti dozvolu za presnimavanje knjiga i radova u SAD na kojima postoje autorska prava i da održava elektronsku bazu podataka sa knjigama. Kada su u pitanju knjige koje se više ne štampaju, Google će, ako mu nosioci prava na knjige sa autorskim pravima to dozvole, objavljivati reklame na bilo kojoj stranici koja je posvećena knjizi i koristiti za druge komercijalne ciljeve...Google će nosiocima prava platiti 63 odsto od ukupnih prihoda koje ostvari na osnovu ovog korišćenja.

Ako se odlučite na pogodbu/nagodbu bićete dužni da postupite u skladu sa sudskim odlukama, uključujući i to da se odreknete prava na podizanje tužbe protiv Google.

Na sajtu www.googlebooksettlement.com možete pronaći cijelo obavještenje.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS