• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpski izlagači zajedno na CeBIT-u

U Hanoveru je utorak svečano otvoren najveći svjetski informatičko-tehnološki (ICT) sajam CeBIT.

 Srpski izlagači zajedno na CeBIT-u Izvor: MONDO

Na sajmu je i ove godine, šesti put, Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) organizovala zajednički nastup srpskih firmi.

Zbog svjetske ekonomske krize, na sajmu učestvuje znatno manji broj malih i srednjih preduzeća iz Azije, čime je napravljeno više prostora za uspješan nastup devet naših firmi.

Na nacionalnom štandu, pod nazivom "Srbija - mudro rješenje" (Serbia - Smart Solution), će se međunarodnoj stručnoj publici predstaviti IT kompanije PSTech, M&I Systems, Accordia Group, Belit, BioIRC, Code, E-Smart Systems, Seavus i Serbian Software Cluster, saopštila je SIEPA.

Na CeBIT-u, koji već godinama važi za najznačajniji stručni sajam ove industrije, prošle godine je izlagalo oko 6.000 preduzeća, a posjetilo ga je više od pola miliona ljudi iz cijelog svijeta.

Međutim, organizatori sajma su ove godine objavili da će, zbog svetske ekonomske krize, na sajmu biti oko 1.500 izlagača manje nego prethodne, a izostaće pretežno mala i srednja preduzeć iz Kine i drugih azijskih zemalja.

Prema ocjeni Andrije Bednarika, savetnika za ICT industriju u SIEPA, ovo je odlična šansa za naše firme, kojima se ostavlja više prostora za zapažen sajamski nastup.

Finansijsku i tehničku podršku u organizaciji sajma je i ove godine pružilo Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo, kao i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), Projekat za razvoj konkurentnosti Srbije i nemačka Organizacija za tehničku saradnju - GTZ.

SIEPA je za ovu priliku izradila i zajednički katalog izlagača na nacionalnom štandu i novu brošuru posvećenu ovoj industrijskoj grani i njenim potencijalima u Srbiji.

Zanimljivo je i to da je ovogodišnji partner CeBIT-a američka savezna država Kalifornija, čiji je guverner Arnold Švarceneger, kao specijalni gost, otvorio sajam, u društvu njemačke kancelarke Angele Merkel. Gosti su i giganti iz Silicijumske doline, poput kompanija Yahoo i YouTube.

Sajam traje do 8. marta.

(Tanjug/Foto: Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS