• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Laptop: "Upomoć, kradu me!"

Naučnici su kreirali kompjuterski program koji omogućuje laptop uređajima da zatraže pomoć ukoliko ih neko ukrade.

 Laptop: "Upomoć, kradu me!" Izvor: MONDO

Program pod nazivom Retriever omogućuje vlasnicima laptopova da ostave na laptopu ličnu glasovnu poruku, kojom lopovu tačno stavljaju do znanja šta misle o njemu.

Konkretno, kada lopov pokuša da upotrijebi ukradeni laptop, na ekranu će se pojaviti poydravna "stolen screen" poruka/baner u crvenoj ili žutoj boji. Poruka se može pojavljivati na svakih 30 sekundi (ili na kolko se setuje) i nastavlja da se pojavljuje bez obzira na to koliko puta se laptop zaklopi.

Pored poruke, laptop može da reprodukuje i ranije snimljenu glasovnu poruku, koju je sastavio vlasnik računara ili koja je preinstalirana u samom programu.

Keri Hafman, izvršni direktor kompanije Front Door Software, koja stoji iza ovog programa, ističe da softver već posjeduje nekoliko zanimljivih poruka. Neke od njih su i "Ukoliko niste moj vlasnik, molim vas prijavite moju krađu", ili "Sklanjaj ruke sa mene ti...", a vlasnici imaju svu slobodu da budu što originalniji u sastavljanju sopstvenih poruka.

Ono što je bitno jeste kako softver funkcioniše. Kada lopov pokuša da pristupi Internetu preko ukradenog laptopa, Retriever program počinje sa sakupljanjem informacija o Internet provajderu i dostupnim Wi-Fi tačkama. Nakon toga policiji šalje informacije o svojoj lokaciji.

Cijena softvera iznosi oko 30 američkih dolara, a kompatibilan je sa Microsoft Windows XP i Vista. Trenutno se radi na verziji za Mac korisnike.

(Bratislav Jovanović, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS