• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CeBIT: Pogled u budućnost

Jedan od najvećih svjetskih sajmova informatičke tehnologije - CeBIT, ove godine predstavio je dosta zanimljivih proizvoda.

 CeBIT: Pogled u budućnost Izvor: MONDO

Od prenosivih bioskopa, preko "taktilnog elektronskog stola", pa sve do "šik" miša ukrašenog Swarovski kristalima.

Microsoft je predstavio futuristički interaktivni sto Surface, koji je osjetljiv na dodir. Radi se zapravo o računaru sa velikim taktilnim ekranom (veličine 30 inča) koji uz pomoć infracrvenihkamera detektujr pokrete korisnika i predmete koji se stave na njegovu površinu.

Tajvanski Gigabyte predstavio je novu paletu miševa i tastatura, u kojoj se najviše ističe bežični miš GM-M7800S. Miš izgleda potpuno "trendi" i ukrašen je swarovski kristalima.

Asus je predstavio prototip prenosivog računara sa duplim ekranom osjetljivim na dodir. Drugi ekran ovog uređaja služi kao tastatura, a cijeli uređaj može da se transformiše u tablet PC ili elektronsku knjigu. Računar posjeduje procesor Atom koji radi na 1,6 gigaherca, gigabajt DDR2 memorije i SSD disk kapaciteta 16 ili 32 megabajta.

Na CeBIT-u je predstavljeno i nekoliko zaista neobičnih gedžeta i "pametnih" uređaja.

Prikazan je, na primer, budilnik "pun razumijevanja" koji prati pokrete spavača i zvoni u trenutku kada on nije u dubokom snu, s tim što buđenje može da odloži za najviše pola časa od podešenog vremena.

Tu je i polica za lijekove koja korisnika podsjeća da je došlo vrijeme da uzme neki od lijekova, a taj izum je, kao i "pametnu" bocu šampanjca, osmislio Njemački centar za istraživanja vještačke inteligencije.

Tajvanski Aiptek ponudio je posjetiocima CeBIT-a "prenosivi bioskop", odnosno džepni projektor video materijala sa memorijom, na kojem se mogu prenositi fotografije sa ljetovanja i kućni video snimci.

Ove godine na sajmu CeBIT zbog recesije učestvuje za oko četvrtinu manje izlagača u odnosu prethodnu godinu.

Veliki broj elektronskih giganata pogođenih privrednom krizom, među kojima su Nokia, Toshiba i Samsung, odlučio je da ove godine ne dođe na CeBIT radi uštede na putnim troškovima.

(Agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS