• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3G mreža stiže u BiH!

Telekomi u Bosni i Hercegovini u četvrtak su dobili licence za 3G mobilnu telefoniju.

 3G mreža stiže u BiH! Izvor: MONDO

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) dodijelila je dozvole za pružanje mobilnih usluga na univerzalnim mobilnim komunikacijskim sistemima (UMTS/3G) m:telu Banjaluka, BH telecomu Sarajevo i Hrvatskom telekomu Mostar.

Telekom operatori su za licencu dužni uplatiti po 15 miliona evra u sedam godina, s tim da su prve dve godine grejs period.

"Nadam se da će  korisnici razvojem mreža osjetiti novu konkurentnost koja će se razviti između telekoma, a to znači bolje cijene, kvalitet usluge i zadovoljniji korisnici", kazao je generalni direktor m:tela Predrag Ćulibrk.

Prema riječima generalnog direktora BH Telecoma Nedžada Rešidbegovića,  tržište je spremno za nove usluge, a ovaj iskorak doprinijeće i daljem razvoju internatizacije i informatizacije društva.

Predsjednik Uprave HT Mostar Stipe Prlić istakao je da u BiH ulaze nove tehnologije u telekom sektoru,  a od naprednih tehnologija najviše koristi će imati sadašnji i potencijalni korisnici usluga.

I u RAK-u su pozitivno komentarisali dodjelu dozvola za treću generaciju mobilne telefonije za BiH.

"Očekujemo da će uvođenjem treće generacije mobilne telefonije proširiti lepeza usluga na tržištu i da će ponuda biti još povoljnija za građane i da pratimo korak u tehnološkom razvoju s ostalim razvijenim svetom", kazao je direktor telekom sektora u RAK-u Fikret Kasumagić.

Puštanjem u rad 3G tehnologije pruža se brz prenos podataka preko mobilnog telefona, a biće omogućeno uvodjenje usluga kao što su video poziv, gledanje TV programa preko mobilnog telefona, slušanje muzičkih i gledanje filmskih sadržaja, brzi internet, nadzor važnih saobraćajnica i drugi multimedijalni sadržaji

(MONDO/Fena)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS