• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Francuska ukida kazne za "nelegalni daunload"

Za korisnike Interneta u Francuskoj, koji ilegalno skidaju muziku, televizijske emisije i filmove više ne postoji rizik da budu novčano kažnjeni.

 Francuska ukida kazne za "nelegalni daunload" Izvor: MONDO

Ipak, vlada će im sada jednostavno prekinuti konekciju.

Očekuje se da će poslanici u francuskom parlamentu  usvojiti zakon koji je pripremljen da bi smanjio nelegalno skidanje medija sa interneta i pojačao profit u toj grani industrije.

Zakonom će biti ustanovljena i prva agencija na svijetu koja će pratiti i kažnjavati one koji skidaju muziku i filmove sa Interneta.

Prema riječima profesora Pjera Iva Gotijea, stručnjaka za pravo na Univerzitetu Panteon-Asas u Parizu, riječ je o "potpunoj inovaciji"

Kritičari smatraju da će biti teško sprovoditi navedeni zakon, smatrajući da se time krše ljudske slobode.

Prema zakonu, korisnici će za prva dva prekršaja dobiti i-mejl sa upozorenjem, potom slijedi pismo nakon čega će im u sklučaju novog nelegalnog skidanja sa interneta biti ukinuta konekcija.

Muzičke kompanije, filmski distributeri i umjetnici, koji podsjećaju da je u Francuskoj u posljednjih šest godina za 60 odsto opala prodaja ce-de i di-vi-di diskova, skoro jednoglasno podržavaju zakon ističući da je to odlučni korak ka eliminaciji "onlajn piraterije i da treba da služi za primjer drugim vladama".

Međutim, neki francuski aktivisti i poslanici iz parlamenta smatraju da zakon predstavlja "upad Velikog brata u građanske slobode". Protivnici zakona u francuskoj Skupštini nazivaju ga "slobodicidom"

Evropski parlament je tokom proteklog mjeseca usvojio neobavezujuću rezoluciju u kojoj je pristup internetu definisan kao "fundamentalna sloboda". (Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS