• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Twitter - novi globalni fenomen

Novi globalni Internet fenomen u domenu soc-net povezivanja predstavlja Twitter.

 Twitter - novi globalni fenomen Izvor: MONDO

Twitter je besplatna mikro-blog usluga, koja korisnicima omogućuje slanje i čitanje redovnih apdejta poznatijih pod imenom "tvitovi" (tweets).

Twiter funkcioniše poput blogova, s tom razlikom što je ovdje moguće napisati post od maksimalno 140 karaktera, koji se prikazuju na korisnikovij stranici ili se šalju ostalim registrovanim pretplaćenim korisnicima (koji se nazivaju "pratioci").

Twitter se često naziva i SMS-om Interneta, zbog veličine poruka koje podržava, a sadržaj je stoga moguće lako pratiti i na mobilnim telefonima.

Zanimljivo je da interakcija na Twitteru ne mora da bude uzajamna, što znači da ukoliko jedna osoba prati aktivnosti druge, ova druga ne mora da prati šta se piše na "tvitovima" prve. Za razliku od Facebook sajta gde uvijek imate uvid u to šta je neki od vaših prijatelja radio i kojoj se grupaciji priključio

Popularnost Twittera, koji ne djeluje kao nešto epohalno na Internet sceni, pokazala se kao višestruko korisna. Twitter koriste "obični" ljudi, poznate ličnosti, političari, vladine i nevladine organizacije, a među korisnicima je čak i američki predsjednik Barak Obama.

Postoji dosta zanimljivih primjera u kojima se može vidjeti popularnost i korist Twitera. Englez Pol Smit je preko ovog popularnog mikro-bloga proputovao cijeli svijet za 30 dana, i sakupio oko 50.000 dolara koje je dao u dobrotvorne svrhe. Policija u Milvokiju koristi Twitter kako bi razmjenjivala informacije o kriminalcima, a nedavni neredi u Moldaviji (koji su najavljeni na ovom sajtu) nazvani su "Twitter revolucijom".

Vjerovatno najpoznatiji Twitterovci su bračni par Demi Mur i Ešton Kučer, koji su svaki na svoj način obilježili tvitovanje na ovom sajtu. Demi Mur je uspjela da spase život jednoj ženi koja je pokušala da izvrši samoubistvo, dok je Kučer ušao u istoriju Twittera kao prvi korisnik koji je ostvario cifru od milion pratilaca, pretekavši CNN za oko 1200 fanova.

Twitter se trenutno nalazi na trećam mjestu po popularnosti (iza Facebook i MySpace sajtova), što je ipak veliki uspjeh ako se zna da je osnovan tek 2006. godine.

Procjena je da Twitter trenutno koristi oko 10 miliona ljudi, ali je to teško utvrditi pošto mu se pristupa sa različitih sajtova. Twitter je zamišljen kao nekomercijalan sajt, ali nedavno je Google izrazio želju da postane vlasnik ovog izuzetno popularnog sajta za društveno povezivanje.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS