• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Političari, ne špijunirajte građane"

Lideri visokotehnoloških svjetskih kompanija pozvali su političare da prekinu sa "mutnim radnjama".

Ovaj poziv iz kompanija, poput Yahooa, stižu nakon nedavnog otkrića o špijunaži iza koje stoje američka i druge vlade, što je podstaklo zabrinutost u pogledu privatnosti.

 "Moramo biti u stanju da ponovo izgradimo povjerenje sa našim korisnicima", izjavila je izvršna direktorka internet portala Yahoo, Marisa Majer na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu. Naime, širom svijeta je porastao gnjev javnosti, nakon što je bivši američki obavještajac Edvard Snouden objavio da američki špijuni pristupaju podacima internet korisnika u čitavom svijetu, zaobilazeći zakon o zaštiti privatnosti.

Prema riječima Majerove, povjerenje korisnika nije samo ugroženo u Americi, već i u drugim zemljama širom svijeta. Prema ranije objavljenim izvještajima u Velikoj Britaniji, Evropi, Americi i drugim dijelovima svijeta dnevno se pregleda i špijunira preko 200 miliona SMS poruka. Google je nedavno saopštio da je moguće da su baze sa podacima korisnika hakovane od strane NSA agencije, a kompanija Microsoft je, zajedno sa još nekoliko najvećih IT kompanija pokrenula akciju za suzbijanje špijunaže i drugih aktivnosti protiv njihovih korisnika.

(MONDO/Agencije, Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS