• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ona vodi YouTube: Upoznajte Suzan Vodžicki

Suzan Vodžicki ima 45 godina i četvoro djece, a prvi čovjek Googla Lari Pejdž opisuje je kao ženu za koju "ne postoji nemoguće".

Novu šeficu YouTubea čeka veliki posao - da osmisli reklamiranje na sajtu najpopularnijeg internet servisa za razmjenu video sadržaja i da "natjera" onlajn gledaoce da to gledaju.

Žena sa najvišim "činom" u Googlu, Vodžicki je prethodno bila potpredsjednica te kompanije za marketing i prodaju. Google je kupio YouTube 2006. godine za 1.65 milijardi američkih dolara, a CNN napominje da je za tu odluku jedna od najzaslužnijih Suzan Vodžicki.

Godine 1998, u vrijeme kad je Stiv Džobs upravo predstavio prvi iMac i dok se na internet još "kačilo" preko telefonske "dial up" veze, dvojica studenata, zaluđenika za kompjutere, stvarala su internet pretraživač. "Kancelarija" im je bila - garaža Suzan Vodžicki u Kaliforniji, "zaluđenici" su bili Sergej Brin i Lari Pejdž, a "projekat iz garaže" danas je gigant među tehnološkim kompanijama - Google.

CNN zapaža da je Suzan Vodžicki, zapravo, "dio Guglove dinastije", a to je postala kad je prije 16 godina iznajmila garažu Brinu i Pejdžu - da bi otplatila hipoteku. Bila je 16. osoba koju su Brin i Pejdž zaposlili, a udala se za jednog od Googlovih direktora, Denisa Tropera.

Njena mlađa sestra udala se za Brina, a majka je konsultant kompanije za obrazovna pitanja. Kada se pridružila Googlu, bila je u četvrtom mjesecu trudnoće: prijatelji su joj rekli da "mora da je poludila" kad daje otkaz u čuvenom Intelu da bi se pridružila kompaniji u povoju, usred trudnoće... Vodžicki sada zna da joj je to jedna od najboljih odluka u životu.

Danas ima četvoro djece i ističe da joj je porodica "nevjerovatno važna", pa se trudi da uvijek dođe kući prije večere, a od saradnika traži da je ne kontaktiraju između šest sati po podne i devet, jer je to vrijeme koje provodi s decom.

Kao djevojčica, željela je da bude umjetnica. "Na neki način, mislim da me to i dovelo do tehnologije. Mislila sam: Ovo je kao novi način kreiranja stvari", izjavila je u intervjuu za Makers.com.

Jedna je od tri kćerke profesora fizike na Univerzitetu u Stanfordu, Stenlija Vodžickog, a majka Ester joj je novinar i predavač. Kad se 1999. pridružila kompaniji, postala je prvi Googlov direktor marketinga.

Suzan Vodžicki stvorila je Google Images i Google Books, a kao potpredsjednica kompanije za marketing i prodaju, bila je zadužena za reklamne proizvode, koji - po podacima iz 2012. godine - čine 87 odsto prihoda kompanije.

(MONDO, Foto: ScreenShot/YouTube. Susan Vodzicki, direktorka YouTube sajta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS