• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PONG igra i konzola iz 1976! (V)

PONG je bio prava porodična zabava kakvu mnogi danas ne mogu ni da zamisle!

PONG se pojavio 1972. godine i prva je "video igra" koja je uspjela da opčini milione igrača širom svijeta. PONG je imao najprostiju 2D grafiku (grafiku?!), a cilj je bio malenu "lopticu" ubaciti u prostor iza protivničke pločice. Zanimljivo je to što PONG zapravo i nije bio namijenjen za igranje, njega je Alan Alkorn izradio kao dio trening programa za zaposlene. Igru je potom izdao i izradio Atari Incorporated (Atari), koji je nakon ogromnog uspjeha originalnog PONG-a izdao nekoliko novih.

Sa PONG igrom, zahvaljujući njenoj popularnosti, kreće i kloniranje njenog uspjeha, pa su se za kratko vrijeme pojavili mnogi PONG klonovi, što je Atari natjeralo da smišlja nove modove u igri, ali i nove igre. Period od 1972. do 1974. uzima se kao početak razvoja gejming industrije, koja danas zarađuje više od Holivuda.

Kućne PONG mašine
Atari je PONG originalno izdao kao arkadnu igru, da bi je 1974. godine, pred božićne i novogodišnje praznike u Americi izdao i kao kućnu igru, na konzoli, koja se prodavala po cijeni od oko 60 dolara. PONG je ponovo doživeo ogroman uspjeh, pa su se nizali novi modovi igre i konzole koje su bile naprednijih karakteristika. Od dva igrača došli smo do četiri, a opcije u igri mogle su da se mijenjaju.

VIDEO

Jedna od prvih PONG mašina u Beogradu, koju su neki od novinara MONDO redakcije igrali, bila je Tandy TV Scoreboard koja je nudila neznatno modifikovanu PONG igru, dopunjenu posebnim opcijama i sa odvojivim upravljačima (koji su za konzolu i dalje bili vezani žicama). Na konzoli se rezultat u partijama pratio ručno, na minijaturnoj tabeli, a od dodatnih opcija bila su podešavanja brzine "loptice" (crtice koja se odbijala), ugao odbijanja i jačina udarca. Na raspolaganju su bile klasična PONG igra, kao i Skvoš i Fudbal modovi. Konzola je bila predviđena za dva igrača, a radila je na struju ili na baterije. Sada se može kupiti preko Etsy sajta za 50 dolara, u "perfektnom" stanju :)

Bila je to još jedna uspješna konzola, koja je omogućila najviše podešavanja PONG-a do tada i donijela mogućnost istovremenog igranja do četiri igrača. U originalnom oglasu koji je ovaj Twitter nalog objavio stajalo je: "Sada... Najveće uzbuđenje koje ste vidjeli na televizoru ikada! TV Fun je porodična konzola sa Tenis, Rukomet i Hokej igrama, kao i modom za jednog igrača, za vježbanje. Podesive opcije i elektronsko mjerenje rezultata samo su neke od opcija koje TV Fun ima. Konzola se na televizor montira veoma jednostavno, za svega par trenutaka, preko eksternog VHF antenskog ulaza".


Cijena konzole bila je oko 60 dolara, a strujni adapter kupovao se odvojeno, za sedam dolara. Pakovanje od šest baterija "C" tipa stajao je oko 1.4 dolara, a konzola je bila teška skoro dva kilograma! Dimenzije su joj bile 46 x 24.5 x 14 centimetara. TV Fun je odogovarao TV ekranima bilo koje veličine i omogućavao je da se preko prekidača na konzoli prebacujete iz televizijskog u igrački "mod". PONG igru danas u gotovo originalnom obliku možete igrati OVDJE.

(MONDO, Foto: ScreenShot/YouTube)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS