• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebook možda neće kupiti WhatsApp?

U Americi su pokrenute dvije inicijative za preispitivanje Facebookove kupovine WhatsApp servisa.

Udruženja "Electronic Privacy Information Centre" (EPIC) i "Centre for Digital Democracy" (CDD) preko svojih advokatskih predstavnika tražila su i zvanično od nadležnih regulatornih tijela američke države da preispita odluku o dozvoli Facebooku da kupi WhatsApp. Podsjećamo vas da je Facebook najavio kupovinu WhatsAppa za 19 milijardi dolara! Pomenuta udruženja pozivaju se na izuzetno "nestabilnu" zaštitu privatnosti i drugih korisničkih podataka, koje kompanija Facebook sprovodi i, kako u zahtjevu navode, brinu se da bi isto moglo da se desi i 450 miliona korisnika, koji aktivno upotrebljavaju WhatsApp servis za razmjenu poruka.

Iako je Facebook prilikom najave kupovine najavio da će WhatsApp ostati "zaseban entitet, nezavistan od Facebooka", EPIC i CDD posebno brinu zbog dozvola koje Facebooku omogućavaju pristup telefonskim brojevima, metadata i drugim podacima registrovanih i aktivnih korisnika WhatsAppa, kao i nepoznanice u vezi sa tim šta Facebook smije, a šta ne smije da radi sa naveenim podacima.

Inače, i za WhatsApp se pričalo da prodaje naše podatke.

Rojters navodi da je Facebook odmah reagovao na ove zahtjeve, što samo potvrđuje ozbiljnost cijelog slučaja, i objasnio da WhatsApp ostaje nezavistan i da se neće miješati u njihovu politiku privatnosti, koja je, uzgred, već jednom promijenjena, od kada je Facebook ušao "u dil" sa tim servisom.

Regulatorna tijela su odbila da za sada komentarišu slučaj, koji još uvijek razmatraju. Ukoliko ovi napori urode plodom jedno od rješenja moglo bi da bude i otkazivanje kupovine WhatsAppa, što je, ipak, malo vjerovatno.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS