• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je Android fon bolji nego iPhone

Android "fura" drugačiji koncept od Apple iOS-a, ali je cilj isti - što više korisnika. Evo i zašto je Android bolji od iOS-a i iPhona.

Oktobra 2003. rođen je Android. Kreirali su ga Endi Rubin, Rič Majner, Nik Sers i Kris Vajt, nakon pokretanja Android Inc. kompanije. Pomenutu kompaniju, otkupio je Google 2005. godine. Distribucija Androida je najavljena 5. novembra 2007. godine, zajedno sa osnivanjem Open Handset Alliance (OHA), konzorcijuma od 86 kompanija, na čijem je čelu Google, koji se bavi hardverom, softverom i telekomunikacijama, a koji je posvećen unapređivanju otvorenih standarda za mobilne uređaje.

Android je zasnovan na izmnenjenoj verziji Linux jezgra i u svom kodu kombinuje XML, C, Java i C++ i otvorenog je koda, pratično dostupan svakome.

Pog Google zastavom Android je napredovao brzo i snažno, a rezultat uspješnog razvoja i konstantnih unapređenja se vidi i na tržištu, na kojem Android danas zauzima oko 80 odsto, mada neki kažu i koji procenat više. Kao potpuno otvoren operativni sistem prvobitno je bio namijenjen digitalnim kamerama, a tvorci su mu ime dali Android zbog svoje facinacije robotima.



Rivalstvo među korisnicima iPhona i Android uređaja je posebno izraženo, a razloge zašto je iPhone bolji od Androida rekli smo vam ranije. Sada je red da vidimo šta tp Android radi bolje, pa vam dajemo par razloga zašto je smartfon na Androidu bolji od iPhona.

1. Više izbora

Android pokriva sve tržišne segmente - niži, srednji i visoki. Svaki segment cilja korisnike po cjenovnoj pristupačnosti i specifikacije se prilagođavaju očekivanjima korisnika u svakom od segmenata. To znači da korisnik može uglavnom da izabere tačno onaj model koji bi bio OK za njega, a isti je slučaj i sa cijenom.

2. Bolji notifikacioni centar
Iako je iOS 7 donio poboljšanja na ovom polju Androidov padajući meni sa obavještenjima i drugim informacijama kojima se pristupa u praktično jednom ili dva klika ostaje neprikosnoven. Najveći broj opcija korisnik može da podesi prema svom nahođenju, a na raspolaganju su mu gotovo svi meniji smartfona.

3. Lakša manipulacija multimedijom
Prebacujte, šaljite, mijenjajte i skidajte šta god poželite, kad to poželite i gdje poželite - u memoriju uređaja ili na microSD i to samo preko klasičnog USB kabla ili mobilne mreže. Nema iTunesa, nema registracije i potrebe da stalno budete uz registrovani PC sa Apple programom za sinhronizaciju.

4. Lakše dijeljenje svih sadržaja
Apple svojim korisnicima omogućava dijeljenje sadržaja samo kroz nekoliko aplikacija, poput poruka, mejlova, Facebooka, Flickra i Twittera, dok Android može da podijeli bilo šta sa bilo kojom mrežom ili konekcijom. Da ne spominjemo Bluetooth nekompatibilnost na iPhonima sa drugim uređajima.



5. Više besplatnih aplikacija
Ono što se na iOS-u plaća na Androidu je uglavnom besplatno. Postoje aplikacije koje koriste "In-App" naplate, ali se one i dalje mogu koristiti besplatno. Takođe, reklame u aplikacijama omogućavaju da ono što se na iOS-u plaća na Android platformi bude besplatno.

6. Više slobode za prilagođavanje
Mijenjajte slike displeja, zvono melodije, alarma, način izgleda menija, organizaciju početnog ekrana, dodajte ili smanjite broj početnih ekrana, koristite vidžete i prečice - sve što ne možete na iOS sistemu.

7. Uobičajeno USB povezivanje
Utaknite USB u Android i njegov fajl menadžer pojavljuje se odmah na računaru. Apple to svojim korisnicima ne dozvoljava.

8. Pošaljite sve odjednom
Androidi omogućavaju slanje gomile fotki, atačmenta i drugih sadržaja kroz podržane aplikacije, dok na iPhonu, recimo, ne možete poslati više od pet slika mejlom odjednom ili video snimaka. Takođe, Android omogućava slanje najrazličitijih tipova datoteka, dok Apple podržava svega nekoliko izvan multimedije i Office fajlova.

(MONDO/Marko Čavić, Foto: Promo.)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS