• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GMail postao sigurniji

Google uvodi enkripciju svih podataka koji putuju od korisnika ka serverima te kompanije i obrnuto.

Na GMail Blogu kompanija Google navela je da su GMail mejlovi važni ne samo nama, kao korisnicima, nego i njima, zbog sigurnosti i podrške koju Google želi da nam pruži u pogledu bezbjednosti i sigurnijeg korišćenja njegovih servisa. Iako je, prema sopstvenim riječima, kompanija i do sada "koristila tone" zaštitnih filtera i drugih mjera da mejlovi budu sigurni i bezbjedni uvode se i nove mjere zaštite.

Od 20. marta u GMail je uvedena enkripcija mejlova uz HTTPS svaki put kada provjeravamo, čitamo ili šaljemo poruke preko GMail servisa. Iako je HTTPS bio dio GMaila od njegovog lansiranja, a 2010. postao stadnadardan dio zaštite podataka, od navedenog datuma više niko neće imati pristup mejlovima, niti mogućnost da ih prisluškuje od momenta kada se oni pošalju, do momenta kada se pojave na Google serverima.

Zaštita će se odnositi na sve vrste konekcija na internet, putem kojih budemo pristupali mejlu, uključujući i javne Wi-Fi mreže, kao i sve uređaje sa kojih budemo koristili GMail uslugu.

Ovu priliku Google je iskoristio i da nas podsjeti da je tokom 2013. dostupnost GMail usluge bila 99.987 odsto, odnosno GMail nije radio ukupno dva sata tokom cijele godine.

Ono što Google nije pomenuo jeste zaštita podataka korisnika i mejlova kada oni stignu na Google servere. Posljednjih nekoliko mjeseci pojavilo se dosta priča o tome kako nemamo privatnost, ako koristimo GMail, kao i više afera u vezi sa hakovanjem Google servera ili namjernim odavanjem podataka korisnika.

Microsoft je optužio Google da iskorišćava podatke svojih korisnika na bespravan i okrutan način, izlažući ih tako velikim rizicima.

Svoje komentare možete nam poslati i preko Facebook stranice!

(MONDO, foto: Promo)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS