• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Windows XP penzionisan!

U 13. godini postojanja Windows XP je zvanično penzionisan i od danas prestaje tehnička podrška za jedan od najpopularnijih operativnih sistema.

Na Windows XP operativnom sistemu radi gotovo pola milijarde računara i jedna od tema koja je nedavno veoma zainteresovala javnost i izazvala različite reakcije jeste prestanak podrške za taj operativni sistem. Poslije više od jedne decenije, Microsoft je preusmjerio svoje napore i poslovanje na novije tehnologije kako bi korisnicima pružio bolje iskustvo.

Od 8. aprila ažurirane verzije zaštite, besplatne ili plaćene opcije za podršku postaju prošlost - nakon 12 godina za Windows XP! Naravno, ovo se odnosi na one koji su koristili licencirani Windows XP i sve prednosti licenciranog softvera.

Vjerovatno se pitate kakve su posljedice ukoliko ne promijenite operativni sistem?

Računari koji i dalje rade na Windows XP operativnom sistemu neće prestati sa radom, ali su rizici po pitanju bezbjednosti veći, a ranjivost sistema i povjerljivih podataka i veći ukupni troškovi vlasništva predstavljaju samo neke od potencijalnih nedostataka poslije 8. aprila. Windows XP i Office 2003 su bili odličan softver prije više od jedne decenije, ali tehnologija je napredovala zajedno sa potrebama i očekivanjima vaših klijenata i partnera koji su već usvojili savremene platforme i uređaje.

Vrijeme je da se Windows XP "parkira" uz Komodor, Spektrum i flopi disk, kao raritet.

Najbolji način da korisnik zaštiti lične podatke predstavlja nadogradnja operativnog sistema na postojećim računarima. Savremeni Windows je prilagođen kako onima koji koriste uređaje osjetljive na dodir, tako i za tradicionalne korisnike koji su vjerni mišu i tastaturi. Windows 8, Windows 8.1 i Windows 8.1 Update 1 (prolećna nadogradnja) ima unapređene performanse - brzinu, pouzdanost i sigurnost, o čemu smo vam sve rekli u tekstu Miš i tastatura ponovo glavni: Windows 8.1 Update.

Microsoft je saslušao korisnike i Windows 8.1 Update 1 donijeće sve ono što korisnici žele. Ili, makar veći dio toga. Recimo, miš i tastatura postaće upotrebljiviji sa W8.1 Update 1 i dobiće veću kontrolu nad operativnim sistemom.


Neka od značajnih unapređenja su:
- povratak Start menija i aktivnih aplikacija u istom
- lakše gašenje i minimizovanje aplikacija
- više funkcija desnim tasterom miša
- unapređen taskbar
- Live Tile za podešavanje sistema
- Grupisanje Live Tiles i izmena za više pločica odjednom, kao i mnoge druge promjene.

Nova verzija Windowsa donosi i poboljšanja za poslovne korisnike, stvara prilike za one koji stvaraju i razvijaju softver, ali takođe omogućava onima koji prave uređaje da ih ponude po nižim cijenama. Windows će za sve uređaje, kao i Windows Phone, sa dijagonalom displeja manjom od devet inča od aprila 2014. biti potpuno besplatan! VIDEO

(MONDO, Foto: Promo. Ilustracija)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS