• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Broj sajber napada povećan za 90 odsto!

Protekla 2013. godina odnijela je u istoriju sa sobom i neslavan podatak da je broj sajber napada u svijetu porastao za više od 90 odsto!

Broj sajber napada udvostručen je tokom 2013. godine u svijetu, posebno napadi iz SAD, Kine i Indije, saopštila je američka kompanija Symantec, jedna od poznatijih kompanija u oblasti informatičke bezbjednosti. Dok je broj sajber napada između 2011. i 2012. bio povećan za 42 odsto, taj broj je tokom prošle godine povećan za više od 91 odsto, a napadi "prosječno traju tri puta duže nego 2012. godine", piše u godišnjem izvještaju američke kompanije.

Meta sajber kriminalaca su sada lični asistenti i stručnjaci za odnose sa javnošću kako bi "pristupili podacima osoba interesantnijeg profila poput poznatih ličnosti ili šefova preduzeća", ističe se u izvještaju. Bankarski podaci, intelektualna svojina, vladine informacije, u "2013. godini broj 'povreda podataka' povećan je za 62 odsto u odnosu na 2012. sa više od 552 miliona izloženih identiteta što pokazuje da sajber kriminal ostaje prava prijetnja pojedincima i firmama", dodaje Symantec.

U izvještaju se ukazuje na činjenicu da je 2013. bilo osam napada velikih razmjera, a u 2012. samo jedan takav napad. SAD, Kina i Indija su zemlje u kojima je "sajber kriminal najaktivniji", navodi se u izvještaju. Symantec dodaje i da su meta sajber napada sada sve više mobilni telefoni i tablet računari kao i ostali uređaji koji nisu zaštićeni ili imaju slabu zaštitu.

(MONDO/Beta, Foto: Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS