• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako danas izgleda najpoznatija pozadina

Bliss pozadinska slika (Wallpaper), koja je krasila operativne sisteme nije kompjuterski generisana. Evo kako je nastala i kako danas izgleda.

Zelena livada, plavo nebo i tek nekoliko oblaka... prizor koji opušta i najnervoznijeg korisnika kompjutera. Ovo je priča o tome kako je nastala slika koju je vidjelo više od milijardu ljudi - najpoznatija kompjuterska pozadina svih vremena!

Fotografiju, koju je kompanija Microsoft nazvala "Bliss" (Blaženstvo) napravio je američki fotograf Čarls O'Rir u Kaliforniji 1996. godine, a na XP sistemu prikazuje se od 2001. "Snimljena je blizu moje kuće, dok sam išao u posjetu djevojci, sjeverno od San Franciska", kaže O'Rir. "Dan je jednostavno bio takav. Fotografija nije dorađena u Photoshopu". Dok se vozio autoputem 121 u Kaliforniji, bivši fotograf "National Geographic" magazina odlučio je da siđe s puta i fotografiše prizor o kojem je često razmišljao. Nekoliko godina kasnije, kompanija Microsoft isplatila mu je pozamašnu sumu za ovu fotografiju, ali O'Rir nikada nije otkrio o kojoj je cifri riječ.

Fotografija je takva kakava jeste zahvaljujući kombinaciji Fuji filma, sa pojačanim bojama i odlične optike fotoaparata koji je O'Rir tada koristio. Cijenu fotografije nije mogao da odredi sam, jednostavno nije mogao da joj stavi cijenu, pa mu je Microsoft poslao avionsku kartu da dođe u centralu kako bi o tome pregovarali. VIDEO

Kasnije je "Bliss" mjesto pretvoreno u vinograd, a fotografija koja je uslikana poslije 12 godina na istom tom mjestu gdje je snimljena, pokazuje sasvim drugačiji prizor. Naime, Ven Vesl je pronašao mjesto nastanka najpoznatije fotografije i pozadine na Google Street View servisu.

Ukucajte koordinate u Google Maps pretragu (38.248966, -122.410269) i provjerite i sami kako "Bliss" sada izgleda.



(MONDO, Foto: ScreenShot/Google Maps, Promo)

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

BasHa

Sica

blis

wooow coooool

RECENZIJE

TIPS & TRICKS