• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ne koristite Internet Explorer"

Vlada SAD savjetuje nas da prestanemo da koristimo Internet Explorer dok ne stigne sigurnosna zakrpa i riješi problem sa bezbjednošću.

Odjeljenje državne bezbjednosti za sigurnost kompjutera (Department of Homeland Security's Computer Emergency Readiness Team) redovno izdaje savjete u vezi sa pregledačima i njihovim radom, ali ovo je prvi put da je američko tijelo preporučilo korisnicima da izbjegavaju specifičan pregledač tj. Internet Explorer. Vijest je objavio CNet portal.

Proizvođač bezbjednosnog softvera FireEye otkrio je propust, navodeći da je grupa hakera već iskoristila slabosti za napade na američke vojne i finansijske institucije.

Prema zvaničnoj objavi iz kompanije Microsoft ugroženi su Internet Explorer 6, Internet Explorer 7, Internet Explorer 8, Internet Explorer 9, Internet Explorer 10 i Internet Explorer 11 korisnici. Ukupno je pogođeno oko 58 odsto korisnika internet pregledača, jer ih upravo toliko, prema podacima NetMarketShare kompanije, koristi neku od ovih Internet Explorer verzija. Korisnici Windows XP sistema posebno moraju da vode računa o bezbjednosti, jer je tehnička podrška za taj OS ugašena, a Windows XP je 8. aprila penzionisan. Pozivamo ih da pročitaju savjete koje smo već napisali na linku.

Prema riječima zvaničnika Microsoft kompanije u toku je rad na rješavanju ovog problema uz Microsoft Active Protections Program (MAPP), a do tada je potrebno da uradite sljedeće:

- Isključite Adobe Flash u potpunosti!
- Pojačajte sigurnost Internet Explorera podešavanjem opcije na "High"
- Redovno nadograđujte antivirus baze svog antivirus softvera
- Ne posjećujte sajtove izvan "sigurne zone"
- Isključite "Active Scripting" na neko vrijeme (uticaće na kvalitet pregleda)
- Uključite "Firewall" na računaru
- Nadogradite sve programe i aplikacije na najnoviju verziju i
- pratite zvaničnu stranicu gdje će biti objavljena dopuna sa rješenjem problema.

Microsoft je u zvaničnom obraćanju javnosti poslao i upozorenje da hakeri koji uspješno iskoriste slabosti pretraživača mogu da preuzmu potpunu kontrolu nad sistemom računara, instaliraju programe na njemu, pregledaju, mijenjaju i brišu podatke ili kreiraju nove korisničke naloge.

(Marko Čavić/MONDO, Foto: Promo)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS