• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fotografije se ne brišu sa Interneta

Internet je jedno zaista čudno mjesto, gdje stvari često nisu onakve kakvim se čine.

 Fotografije se ne brišu sa Interneta Izvor: MONDO

Ali najbolje je kada sve što želite možete da provjerite na ličnom primjeru.

Eksperiment koji će vam pokazati da se određeni fajlovi ne brišu na Internetu, čak iako ste ih vi obrisali sa svojih profila i blogova je sljedeći.

Uzmite neku fotografiju, aploudujte je na Facebook, a potom nakon nekoliko dana zabilježite URL adresu slike (pazite da to bude URL same slike, a ne stranice na kojoj se slika nalazi). Potom obrišite fotografiju sa profila. Ako se vratite nakon mjesec dana i provjerite da li link radi - iznenadićete se. Fotografija je i dalje tu!

Ali Facebook nije jedini sajt na kome se ovakve stvari dešavaju. Istraživači sa Kembridž univerziteta utvrdili su da gotovo polovina soc-net sajtova ne obavlja trenutno brisanje slika, kada korisnik zahtijeva njihovo uklanjanje.

Generalno, sajtovi specijalizovani za skladištenje fotografija (kao što je Flickr) mnogo su bolji u instant uklanjanju slika na zahtjev korisnika.

Zašto se "izbrisane" fotografije zadržavaju tako dugo na pojedinim sajtovima? Problem je u metodi skladištenja podataka na velikim sajtovima.

Dok kompjuter korisnika čuva samo jednu kopiju fajlova, veliki servisi (kao što je Facebook) oslanjaju se na tzv. mreže za isporuku sadržaja kako bi isti obrisale.

Riječ je o kompleksnom sistemu kod koga se promjene ne očitavaju trenutno po obavljanju neke akcije, već se "duhovi" fotografija i drugih fajlova zadržavaju i po nekoliko dana i nedjelja.

Lekcija: One fotografije na kojima ste pijani na nekoj zabavi (da ne pominjemo neke eksplicitnog sadržaja), koje ne biste željeli da drugi vide nemojte ni postavljati na soc-net sajtove. Teško ćete ih u potpunosti ukloniti sa Interneta.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS