• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Spam" poruke čine više od 90 odsto mejlova

Među elektronskom poštom poslatom tokom maja registrovano je 90,4 odsto "spamova", neželjenih e-mail poruka.

 "Spam" poruke čine više od 90 odsto mejlova Izvor: MONDO


Ovo je objavio britanski proizvođač antivirusnih softvera MessageLabs, sada u sastavu američke softverske kompanije Symantec.

Prema procjenama britanskih stručnjaka, 58 odsto tih "spamova" poslato je sa "botnetova", mreža zaraženih računara. Od mreže "Donbots" je, na primjer, poteklo 18,2 odsto "spamova".

U maju je, prema podacima MessageLabs, po jedan "mejl" na njih 317,8 sadržao i neki od zlonamjernih softvera, što predstavlja veoma blagi pad od 0,01 odsto u odnosu na april.

Pokušaji "fišinga", odnosno pribavljanja povjerljivih informacija prevarom, su se, međutim, povećali za 0,11 odsto, tako da je njima bio pogođen po jedan mejl na njih 279.

Svakodnevno je bilo blokirano i u prosjeku 1.149 "prevarantskih" sajtova, dok je ta cifra u aprilu iznosila 1.926.

"Spameri" (pošiljaoci "spamova") su pokazali i da koriste sve sofisticiranija sredstva u svojim "poduhvatima", tako da sada, na primjer, preko Internet protokol (IP) adrese računara geografski lokalizuju "žrtve" kojima šalju "spamove" u "pogodnom" trenutku.

Tokom maja je 34,8 odsto "spamova" poslato sa američkog kontineta (21,4 odsto iz Južne Amerike, a 13,4 odsto iz SAD i Kanade). Na drugom mjestu je evropski kontinent sa 31,6 odsto poslatih "spamova", a zatim azijski sa 27,8 odsto.

U 84,6 odsto slučajeva "spamovi" su slati s naziva domena registrovanih više od godinu dana prije blokade, a koji su "piratizovani" radi slanja "mejlova".

Poređenja radi, samo 3,1 odsto blokiranih sajtova bili su registrovani manje od jedne sedmice prije blokade, prenijeli su francuski elektronski mediji.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS