• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tetris - hit igrica već 25 godina!

Tetris je jedna od najuspješnijih i najprodavanijih igara svih vremena, a tokom ovog juna proslavlja četvrt vijeka od svog pojavljivanja na tržištu.

 Tetris - hit igrica već 25 godina! Izvor: MONDO

Kada je 1984. godine osmislio simpatičnu slagalicu, u kojoj je blokove cigala koji padaju potrebno uklopiti u matricu, Rus Aleksej Leonidovič Pažitnov nije ni slutio da će njena popularnost opstati i 25 godina kasnije.

Tetris predstavlja jednu od najuspešnijih i najprodavanijih igara svih vremena, a tokom ovog juna proslavlja četvrt vijeka od svog pojavljivanja na tržištu.

Naziv Tetris je kombinacija grčke riječi "tetra" (četiri) i reči tenis. Svaki blok kojim se u igrici upravlja posjeduje četiri segmenta koje pomjeranjem lijevo-desno, gore-dolje uklapate u matricu, a tenis je omiljeni sport tvorca ove igrice.

Kompanija koja trenutno raspolaže licencom za Tetris - "Blue Planet Software" - ističe da je do sada prodato preko 125 miliona kopija igre koja je pravljena za preko 30 različitih igračkih platformi.

Svoju najveću popularnost i reputaciju Tetris je doživio krajem osamdesetih kada se pojavio na, tada izuzetno popularnoj, Game Boy igračkoj konzoli kompanije Nintendo.

Tetris je tokom svog postojanja doživljavao razne modifikacije i dodatke, ali je svo vrijeme zadržao popularnost, dugovječnost i smatra se jednom od najzaraznijih igara.

Da li Tetris može odoljeti naletima skupljih, vizuelno upečatljivijih, moćnijih igara i u narednih 25 godina, vrijeme će pokazati. Njen tvorac, Aleksej Leonidovič Pažitnov tvrdi da može.

"Nadam se da će popularnost Tetrisa opstati i u narednih 25 godina, zašto da ne? Istina je da se tehnologije mijenjaju dosta, ali se to ne može reći i za ljude", ističe Pažintov.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS