• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi bezbjednosni propusti u Windowsu

Microsoft je upozorio na ozbiljnu bezbjednosnu grešku koja se javlja prilikom korišćenja njenog pretraživača Internet Explorer.

 Novi bezbjednosni propusti u Windowsu Izvor: MONDO

Greška se javlja u operativnim sistemima windows XP i Windows Server 2003, a koja omogućava hakerima da kontrolišu računare na daljinu.

Da bi računar bio napadnut, dovoljno je da se sa njega posjeti neka internet strana koju su hakeri prethodno posjetili.

Stručnjaci za bezbjednost ukazuju da hakeri ovu grešku koriste već oko nedjelju dana i da su za to vreme štetni kod uspjeli da ubace na hiljade internet strana. Ljudi na te sajtove najčešće dolaze tako što kliknu na obavještenje navedeno u neželjenoj elektronskoj pošti.

Bezbjednosna greška se, prema agencijama, odnosi na dio softvera Active X koji se koristi za preuzimanje video sadržaja. Kada se on koristi zajedno sa Internet Explorerom otvara se bezbjednosna "rupa", koju koriste hakeri.

Microsoft savetuje korisnicima, kojima prijeti opasnost od pomenute greške, da isključe problematični dio softvera. Firma je na svojoj internet strani dala uputstvo za taj postupak na engleskom jeziku, a u međuvremenu radi na otklanjanju greške.

Kompanija obično besplatno daje bezbjednosne "zakrpe" svakog drugog utorka u mjesecu. Ukoliko o problemu obavještava u nekom drugom terminu, to znači da se radi o nečem ozbiljnom.

Takav slučaj je bio u oktobru prošle godine, kada je ukazano na opasnost od crva "konfiker" (Conficker) koji je napao milione ličnih računara.

(Tanjug, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS