• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počela registracija .rs domena

Registracija Internet domena sa nastavkom .rs, koji će zameniti domene sa nastavkom .yu, počela je u ponedeljak u podne.

 Počela registracija .rs domena Izvor: MONDO

Registracija Internet domena sa nastavkom .rs, koji će zameniti domene sa nastavkom .yu, počela je u ponedeljak u podne, saopšteno je iz Registra nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS).

Predsednik Upravnog odbora RNIDS Čedomir Šuljagić istakao je da se procenjuje da će svi domeni koji su aktivni u starom .yu domenu biti registrovani i u novom, ali da će biti registrovan i značajan broj novih domena.

"Već u toku prve nedelje registracije ti pokazatelji će biti jasniji, a želja je da do kraja godine imamo 40.000 registrovanih domena", izjavio je Šuljagić za Tanjug.

On kaže da u okviru .yu domena danas postoji oko 42.000 registrovanih domena, koji su registrovani od 1995. godine, kada su se Internet, a samim tim i Internet domeni, pojavili u Srbiji. Za taj period je karakteristično da su se Internet domeni registrovali besplatno i trajno, uz ograničenje da ih mogu registrovati samo pravna lica i to jedan domen po jednom pravnom licu. Domene su volonterski registrovale osobe iz akademskog sektora i nije postojala organizacija koja se time bavila.
Zbog takvog načina registracije teško je proceniti koliko .yu domena je aktivno.

Procenjuje se da trećina domena koji su upisani u .yu registar nije aktivna, ali da će se nakon početka registracije .rs domena to pitanje razjasniti, jer će domeni po isteku pretplate, ako ona nije obnovljena, biti automatski oslobodjeni za registraciju, pa će i broj registrovanih domena odgovarati broju aktivnih.

Prema rečima Šuljagića, sa uvodjenjem nove registracije sva preduzeća moći će da registruju neograničen broj domena, tako da će, ako žele, moći da imaju posebne Internet prezentacije za sve svoje proizvode i usluge, a tu je i mogućnost da fizička lica registruju domene.

Dosadašnji .yu domeni će biti aktivni najmanje do 30. septembra sledeće godine.

"To je rok koji je propisala medjunarodna organizacija ICANN, koja jedina o tome odlučuje, ali RNIDS se obavezao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da taj period produži", naglasio je Šuljagić.

On kaže da će se prelazak sa starog .yu domena na novi .rs domen odvijati u dve faze. Prva će trajati šest meseci, kada će vlasnici postojećih .yu domena imati isključivo pravo registracije ekvivalentnog domena u novom .rs domenu.

Cene registracije će se razlikovati u zavisnosti od toga kome su domeni namenjeni - najjeftiniji domeni će biti za gradjane, oni koji se završavaju na in.rs, zatim za preduzeća, udruženja gradjana i obrazovne institucije - co.rs, org.rs i edu.rs. Najveća cena će biti za "premijum" domene koji su registrovani direktno u .rs.

Registraciju novih .rs domena obavljaće preduzeća koja su stekla status ovlašćenog registra RNIDS, a u ovom trenutku njih ima tridesetak. Domeni se mogu registrovati najmanje na godinu dana, a najviše na 10 godina.

"Naravno, proces dobijanja statusa ovlašćenog registra nije vremenski ograničen i on će se nastaviti posle početka registracije, pa očekujemo da se broj ovlašćenih registara u budućnosti poveća", naveo je Šuljagić.

On je napomenuo da će, uz dostavljanje dokumentacije u elektronskom obliku, registracija domena biti moguća putem Interneta, što je veoma važno za gradjane i preduzeća u mestima gde ovlašćeni registri nemaju predstavništva.

(www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS