• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Majkrosoft će nuditi mogućnost izbora brauzera

Najveća svjetska softverska kompanija Majkrosoft (Microsoft Corp) ubuduće će evropskim kupcima nuditi mogućnost izbora internet brauzera.

 Majkrosoft će nuditi mogućnost izbora brauzera  Izvor: MONDO

Internet brauzer je kompjuterski program koji omogućava učitavanja i pregledanje stranica i multimedijalnih sadržaja na internetu. Majkrosoft je do sada svoj operativni sistem Windows isporučivao isključivo sa preinstaliranim svojim brauzerom Internet eksplorerom (Explorer), koji je zbog toga najzastupljeniji na svijetu.

Evropska komisija je, međutim, više puta sugerisala da takvo ponašanje američke kompanije predstavlja kršenje pravila o monopolima, zbog čega je Majkrosoft u više navrata plaćao visoke kazne.

Kompanija je zbog toga odlučila da kupcima svog novog operativnog sistema Windows 7, koji će se naći u prodaji od 22. oktobra, ponudi mogućnost da odaberu neki od konkuretskih brauzera.

Novi Windows 7 će i dalje imati preinstaliran Internet Explorer, ali će kupci imati mogućnost da ga potpuno isključe, instaliraju neki drugi brauzer.

Iz Evropske komisije još uvijek nisu rekli da li je to dovoljno za zadovoljavanje evropskih propisa, odnosno da li će time Majkrosoft izbjeći dalje plaćanje kazni.

"Komisija pozdravlja taj prijedlog i dalje ćemo proučiti praktične posljedice u smislu omogućavanja pravog izbora kupcima", navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Majkrosoft je ranije bio predložio da u Evropi svoj operativni system isporučuje bez bilo kog veb brauzera, ali je Komisija taj prijedlog odbacila objasnivši da to nije suština njihovih primjedbi, već da je stvar u tome da se korisnicima pruži izbor, a ne da nemaju mogućnost izbora.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS