• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deset godina MP3 plejera

Ovog meseca navršava se deset godina od pojave prvog MP3 plejera - uredjaja za koji niko nije mogao da pretpostaviti da će steći takvu popularnost.

 Deset godina MP3 plejera  Izvor: MONDO

Tehnički uredjaji danas su nezamislivi bez MP3 funkcije koja se najviše koristi u mobilnim telefonima i digitalnim kamerama.

Prvi MP3 pod imenom MPMan F10 proizvela je korejska kompanija Saehan Information Systems, a naprava je po prvi put predstavljena u martu 1998. godine na CeBIT sajmu, dok je zvanična prodaja počela na leto iste godine, po ceni od 250 američkih dolara.

Na prvi MP3 plejer moglo se smestiti, za današnje pojmove smešnih, 32 MB fajlova, dok su mu dimenzije bile 91x70x165.5 mm. Plejer je imao i mali LCD displej na kojem su se prikazivale informacije u vezi sa reprodukcijom, dok se sa računaraom povezivao preko paralel porta.

Nakon MPMan F10, kompanija Rio je predstavila PMP300, koji je naišao na nešto topliji prijem medju korisnicima, a za ovim modelima je sledilo stotine drugih, ali je F10 ipak ostao zapisan kao prvi MP3 plejer koji se pojavio.

Inače, mnogi (pogrešno) baš PMP300 smatraju prvim komercijalnim MP3 plejerom koji se pojavio na tržištu. Ovaj uredjaj pojavio se u septembru 1998. godine, a takodje je imao 32MB memorije, te Smart Media prostor za proširenje memorije, kao i veći ekran.

(www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS