• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kompjuteri bauk za većinu građana BiH

BiH se nalazi tek na 89. mjestu po korišćenju informacionih tehnologija, a iza nje su jedino Moldavija i Albanija.

 Kompjuteri bauk za većinu građana BiH Izvor: MONDO

Iako mnogi kažu da po ovom pitanju „BiH krupnim koracima grabi napred”, tu tvrdnju demantuje još jedan podatak i to da u EU više od osam miliona ljudi posjeduje ECDL - tzv. Evropsku kompjutersku vozačku dozvolu koja potvrđuje obučenost za rad na računaru, piše "Euro Blic".

Do kraja 2010. godine ovaj sertifikat steći će još 20 miliona Evropljana, a BiH još nema podatke ni koliko je građana informatički pismeno. Jedini podatak na koji se skoro svi pozivaju, a to je o broju korisnika interneta u BiH - 296.588. Međutim, to su prošlogodišnji podaci nastali na osnovu istraživanja Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Svjetski ekonomski forum još prošle godine je upozorio da je stanje u BiH alarmantno, posebno što samo 27 odsto građana koristi internet, pa je ostatak populacije prema kriterijumima moderne civilizacije - nepismen. Pored toga, niska stopa informatičke pismenosti direktno dovodi i do loše ekonomske konkurentnosti na svjetskom tržištu, pa je u tom pogledu Bosna i Hercegovina na 101. mjestu od ukupno rangirane 122 zemlje.

Da bi donekle ublažilo ovu sumornu sliku, Ministarstvo prosvjete nastoji da uskoro svim maturantima srednjih škola i nastavnicima informatike u RS omogući obuku i polaganje za ECDL.

„Želimo da ove sertifikate prvo dobiju nastavnici informatike koji bi imali obavezu da obuče učenike, ali i nastavnike koji ne poznaju ovu oblast. Kvalitet nastave bi bio daleko bolji, jer bi nastavnici u nastavnom procesu mogli da primjenjuju savremene nastavne metode i tehnologije, a maturanti bi u budućnosti bili konkurentniji na tržištu“, objašnjava resorni ministar Anton Kasipović.

Međutim, da bi se ova ideja sprovela u djelo, potrebno je da se i škole opreme neophodnom računarskom opremom.

U Ministarstvu navode da su zadovoljni opremljenošću kabineta informatike u srednjim školama, ali da ne mogu to reći kada su u pitanju osnovne škole.

„Do kraja godine dobićemo računarsku opremu u vrijednosti od milion evra, pa ćemo ovaj problem riješiti u ovoj školskoj godini, a vrijednu opremu u školama donirala je Ambasada Kine. Tako da bi RS do kraja ove godine trebalo da dobije 720 računara koji će biti raspoređeni u 36 škola. Uz ove računare, škole će dobiti određeni broj štampača, kamera, laptopova, LCD televizora. Ovom donacijom rešićemo problem opremljenosti računara“, uvjerava Kasipović.

Direktor Agencije za informaciono društvo RS Srđan Rajčević kaže da je RS u protekle tri godine znatno napredovala kada je riječ o informatičkom opismenjavaju stanovništva, posebno kada je riječ o zaposlenima u javnoj upravi. „Činjenica je da sprovodimo programe informatičke obuke zaposlenih prvenstveno kroz projekat Agencije za državnu upravu i svi državni službenici su primorani da izuče osnovne kurseve, posebno ECDL standard“, naveo je Rajčević.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS