• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Halal gugl" za surfere muslimane

ImHalal je prvi muslimanski internet pretraživač. Portal opominje korisnike ukoliko naiđu na stranice koje nisu u skladu sa islamskim propisima.

 "Halal gugl" za surfere muslimane Izvor: MONDO

Stranica radi pomoću filtera, koji ocjenjuje koliko je unijeta riječ 'opasna'. Postoje tri stepena opasnosti: ako se unese riječ kao "gay" ili "sexy", ImHalal upozorava na treći stepen harama. Riječi kao "pivo" ili "svinja" su na prvom haram stepenu.

"Na tu ideju smo došli kada su se moji prijatelji žalili kako ih Google ili Yahoo uvijek dovode na stranice koje su seksualnog sadržaja", kaže za "Dojče vele" Reza Sardeha, osnivač firme AZS Media Group koja je pokrenula ImHalal.

Na izradi stranice radilo se sedam mjeseci. Pretraga se može obavljati na 15 jezika, među kojima su arapski, kineski, turski i engleski.

Ne postoje restrikcije za one koji su zainteresovani za teme kao "dating" (sastanak), niti za pojmove "samoubistvo" ili "magija", za koji se inače smatra da su zabranjeni u islamu. Čak je i riječ "hot pants" (vruće pantalone) procijenjena kao halal.

Reza Sardeha kaže da stranica treba još da se usavrši: "Mi smo socijalna kompanija, na stranici postoji i ’feedback-button’. Tako korisnici mogu da nam napišu kritiku ukoliko se pojavi nešto sporno".

Nekoliko dana nakon starta internet stranice blogeri su započeli debatu. Neki od njih tvrde da je ta stranica jedna vrsta cenzure.

"To je slobodna volja - svako ko želi neki poseban sadržaj, može da koristi i drugi portal za pretragu. Da bi smo sastavili filter, kolege i ja smo dosta vremena proveli na zabranjenim stranicama (koje su inače haram). Šta ćemo? Takav je život!", kaže Sardeha.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS