• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lista rezervisanih domena u Srbiji

Državni organi su rezervisali 1.196 Internet domena sa nastavkom rs, tako oni nisu na raspolaganju gradjanima i organizacijama.

 Lista rezervisanih domena u Srbiji  Izvor: MONDO

Prema navodima predstavnika nekih ovlašćenih registara, to je razlog zbog kojeg kompanija za pružanje Internet usluga Scnet, jedna od 29 ovlašćenih kompanija za registrovanje .rs domena, nije registrovala adresu net.rs, iako je do sada radila na adresi net.yu, što joj je davalo pravo da u narednih šest meseci registruje taj domen.

Kako je Beti rečeno u RNIDS-u, čuvanje domena za potrebe državnih organa nije neuobičajeno ni u zemljama Evropske unije, a liste rezervisanih domena su duge, kao i u Srbiji.

Registracija domena je počela u ponedeljak 10. marta u podne.

Medju zaštićenim domenima su pinokio.rs, verovatno zbog pozorišta Pinokio, tasmajdan.rs, ada.rs, evropskaintegracija.rs, kao i nazivi gradova i opština poput apatin.rs, opstinaalibunar.rs,beograd.rs, pokrajina apvojvodina.rs i apkosovometohija.rs.

Rezervisani su i skraćeni i celi nazivi pozorišta bdp.rs, jdp.rs i boskobuha.rs, nazivi festivala bemus.rs, kratkimetar.rs, institucija narodnaskupstina.rs, upravacarina.rs, ministarstvokulture.rs, ali i ministryofculture.rs.

Državni organi su rezervisali i niz adresa koje se odnose na evropske integracije poput entereurope.rs, eu.rs i euintegracija.rs, kao i one koji se odnose na Kosovo, usluge i prezentacije državnih organa na Internetu, trgovinu i druge oblasti.

RNIDS je takodje imao prioritet u rezervisanju domena koji podsećaju na naziv te institucije, poput rinds.rs, ali i opšte reči i oznake koje se odnose na Internet i domene poput domains.rs, httpm što je engleska skraćenica za protokol o informacijama o mreži i www - svetska mreža. Tih domena je više od 60.

Spiskovi se mogu naći na Internet sajtu RNIDS - www.rndis.yu

(www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS