• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dobre stvari koje donosi Windows 7

Dan "D" je prošao, zavjesa je podignuta i konfete su svuda oko nas. Windows 7 je stigao.

 Dobre stvari koje donosi Windows 7  Izvor: MONDO

Nakon problema koje je sa sobom donijela Windows Vista potencijalni korisnici "sedmice" sa pažnjom ali i oprezom pristupaju svemu što se dešava kada je ovaj operativni sistem u pitanju.

Poboljšanja koja sa sobom donosi su mnogobrojna i svakako će privući mnoge korisnike da sa XP-a ili Viste pređu na Windows 7. Evo osnovnih razloga zbog kojih bi trebalo da pređete na "sedmicu".

Vista "hejteri" konačno mogu da odahnu. Onih 19 odsto korisnika koji redovno proklinju dan kada su instalirali ovu verziju Windowsa najviše su se žalili na lošu podršku za drajvere, kao i na "pop-up" poruke sa savjetima za administraciju sistema. Windows 7 ima daleko moćniju podršku za drajvere, kojom je lako manipulisati a korisnicima je omogućena i veća sloboda kontrole sistemskih obavještenja.

Ljubitelji XP-a najviše problema imali su sa sigurnonim propustima koje ovaj OS ima. Kod "sedmice" mnogo toga funkcioniše kako treba. Tu je UAC (use account control), ASLR (address space layout randomization) i DEP (data execution prevention), kao i poboljšana kernel zaštita. Neke verzije novog OS-a imaju i BitLocker enkripciju.

Od ere kada se pojavio Windows XP mnogo toga se promijenilo na polju digitalnih medija i Windows 7 ide u korak s tim promjenama. Kontrola brojnih uređaja, kao i "sharovanje" različitih fajlova preko interneta lakši su nego ikada. Korisnici imaju pristup bibliotekama, reprodukciji audio i video fajlova, različitim daljinskim sistemima na mreži i mnogo drugih stvari.

Linija manjeg otpora je još jedan od bitnih razloga zašto treba koristiti Windows ("sedmica" je vjerovatno najbolje rešenje u ovom trenutku) operativni sistem. Microsoft jednostavno dominira na ovom tržištu sa učešćem od gotovo 95 odsto, a ono što se može očekivati je i da će vrlo brzo prestati svaka vrsta podrške za ranije operativne sisteme.

Od ostalih bitnih stvari koje čine Windows 7 idealnim operativnim sistemom treba izdvojiti: unaprijeđen korisnički interfejs, intuitivniji rad sa sistemom, Windows Action Center, poboljšan "bekap" podataka, podrška za rad sa Blu-Ray diskovima i drugo.

Naravno, krajnju riječ ipak imaju korisnici koji će odlučiti kom od Microsoftovih mezimaca će dati svoj glas i podršku. Ukoliko na "sedmici" i ne radi sve kako treba nove verzije, zakrpe i poboljšanja su već u pripremi.

(MONDO, foto AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS