• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U čemu je Windows 7 podbacio

Prošla su nepuna dva dana otkako je "sedmica" oficijelno objavljena i utisci se još formiraju.

 U čemu je Windows 7 podbacio Izvor: MONDO

Mnogi i dalje misle da Windows 7 nije ništa drugo nego prefarbana Vista, umotana u foliju.

Da li je tako?
Poboljšanja koja sa sobom donosi su mnogobrojna, ali postoje i mane. Evo nekoliko najupečatljivijih.

"Da li ste sigurni..." će vas i dalje nervirati

Nekoliko problema sa kojima se Vista suočavala, mogli bi da budu kost u grlu čelnicima Microsofta i kada je "sedmica" u pitanju.

UAC (User Account Control) je i dalje tu. Doduše, mogućnost korisnika da upravlja nivoom zaštite računara (koja je bila prokletstvo Viste) je poboljšana. Korisniku je sada omogućena kontrola, kao i 'sloboda' da prekine pojavljivanje prozorčića sa obaveštenjima.

Debate koje su se vodile tokom beta testiranja o tome da početna podešavanja ne bi trebalo da budu ista kao kod Viste, Microsoft nije uzeo u razmatranje. Tako će vas prilično iznervirati kada nakon svakog instaliranja programa, ili aktiviranja istog, dobijete poruku: "Da li ste sigurni..."

Najveći problem Viste bila je loša podrška za hardver i drajvere. Proizvođači jednostavno nisu imali vremena da se pripreme za njeno pojavljivanje i Vista nikako nije uspela da se oporavi od štete koju je doživela.

Iako je sada situacija nešto bolja "sedmica" bi mogla da se suoči sa sličnim problemima. Ništa ne izaziva veću frustraciju nego kada otkrijete da printer, ruter, veb kamera ili neki drugi periferni uređaj, ne rade pod novim operativnim sistemom.

Cijena - od 100 do 300 dolara

Windows 7 nije jeftin, to je činjenica. Ako ga dobijate uz tek kupljen računar nećete možda ni osjetiti, ali oni koji bi da nadograde Windows XP ili Vistu, moraće da izdvoje od 100 do 300 dolara, u zavisnosti od verzije.

Zvuči mnogo s obzirom na to da je poslednja verzija Mac operativnog sistema za Apple računare svega 30 dolara.

Nema direktne nadogradnje sistema sa XP verzije. Za mnoge je ovo frustrirajuće jer nakon debakla sa Vistom, većina računara još uvek radi pod XP operativnim sistemom. Nerviranje oko čekanja da se sistem reinstalira, pa da se ponovo instalira je manje, ali korisnike bi svakako obradovala mogućnost direktne nedogradnje.

Bez obzira na sve, Windows 7 će svakako biti uspješan i povratiće poljuljano dostojanstvo Microsoftu posle "epizode" sa Vistom.

XP ljubitelji 'e vjerovatno tražiti dlaku u jajetu, ali ne treba zaboraviti da je taj operativni sistem star gotovo deceniju i jednom će morati da ode u penziju.

Microsoft će vremeno prestati da apdejtuje XP i korisnici će moći da biraju između Viste i "sedmice". Poboljšanja, zakrpe, "peglanje" grešaka su procesi koji se uveliko rade i treba očekivati i da Windows 7 postati prilično pouzdan operativni sistem.

(MONDO, foto AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS