• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Internet domeni na svjetskim jezicima!

ICANN će početi tehničku izmjenu u pisanju adresa na svjetskoj mreži. Uskoro domeni na kineskom, arapskom, japanskom...

 Internet domeni na svjetskim jezicima! Izvor: MONDO

Internet će ove sedmice doživjeti najveću tehničku izmjenu u posljednjih nekoliko decenija, kada počne da se primjenjuje multijezični sistem za pisanje adresa na svjetskoj mreži, objavilo je u ponedjeljak globalno regulatorno tijelo.

Internetska korporacija za određivanje imena i brojeva (ICANN) saopštilo je da će u petak, 30. oktobra, ukinuti pravilo da se adrese na internetu mogu pisati samo latinicom.

"Ovo je najveća tehnička izmjena na internetu tokom njegovog 40-godišnjeg postojanja", izjavio je Piter Dengejt Truš, predsjednik odbora ICANN zaduženog za ovo pitanje.

Kada odluka bude stupila na snagu, u pisanju punih adresa biće moguće koristiti znakove ostalih jezika, poput kineskog, arapskog, korejanskog i japanskog.

Predsjednik ICANN-a Rod Bekstrom izjavio je da je ova izmjena rezultat želje da se izađe u susret rastućem broju korisnika interneta koji ne govore engleski jezik.

On je dodao da će izmjena stupiti na snagu sredinom 2010. godine, te da njegova organizcija počinje da prima zahtjeve za registrovanje adresa sljedećeg mjeseca.

Bekstrom je dodao da domeni internet adresa više neće biti ograničeni samo na .com ili .org, nego da će moći da se koriste i fleksibilnije varijante, poput .post ili .bank .

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS